Skip to main content

Studieschuld terugbetalen deel 2

Maximaal lenen is maximaal leven. Maar hoe zit dat eigenlijk als je klaar bent met je studie? Wij hebben alles voor je uitgezocht wat je moet weten over je studieschuld terugbetalen. Lees hier alle details die je moet weten en wat je kunt doen als het even niet lukt om af te lossen!

Tip: lees eerst studieschuld terugbetalen deel 1, zodat je meer weet over de basics. Ik ga in dit artikel verder in op de details.

Wat gebeurt er als het niet lukt om je studieschuld terug te betalen?

Als je echt te krap bij kas zit tijdens de afbetaling van te studieschuld, dan kun je een aanvraag doen om je maandlasten te verlagen bij DUO. Je maandbedrag wordt gebaseerd op jouw inkomen van twee jaar geleden, maar als jij bijvoorbeeld minder bent gaan verdienen of zelfs tijdelijk geen werk hebt, dan klopt dit niet meer. Dan kun je op de basis van jouw inkomen van nu een nieuw maandbedrag aanvragen. Hiervoor moet je inloggen bij DUO. Ga naar ‘Mijn schulden’ - ‘Problemen met aflossen’ – ‘Lager maandbedrag aanvragen’. Als je het echt niet meer kunt betalen, kun je een aflosvrije periode aanvragen. In deze periode wordt de afbetaling als het ware op pauze gezet. Je hoeft dan tijdelijk niks af te betalen, maar dit mag maximaal maar 5 jaar duren.

Wat als je niet binnen 15 (of 35) jaar hebt afbetaald?

Na deze periode wordt het restbedrag kwijtgescholden, maar dit geldt alleen als je geen achterstallige betalingen hebt. Als je in de oude regeling zit waarbij je nog studiefinanciering kreeg, dan moet je wel binnen 10 jaar een diploma halen. Anders wordt de studiefinanciering niet omgezet naar een gift en moet je alsnog het hele bedrag terugbetalen. Voor alle studenten (nieuwe en oude regeling) geldt dat als je binnen 10 jaar je diploma haalt, je dan je reiskosten niet terug hoeft te betalen. Deze zijn dan een gift.

Hoe zit het als je een hypotheek wil aanvragen maar je hebt nog een studieschuld?

Een lening bij DUO is niet hetzelfde als andere leningen. Ze gaan er als het ware wat milder mee om. Je kunt dus zeker wel een hypotheek krijgen, maar het kan zijn dat deze wel wat lager is dan wanneer je geen studieschuld hebt. Wettelijk is afgesproken dat je studieschuld voor 0,75% meetelt als maandelijkse last als je een hypotheek wil aanvragen. Voor de nieuwe regeling van na 2018 is dat 0,45%. In het artikel 'Hoe krijg je een hypotheek met een studieschuld?' vind je hier meer informatie over met handige rekenvoorbeelden.

Wil je meer van dit soort handige tips? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks handige tips, toffe shotspots, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.