Skip to main content

Studiegerelateerde bijbaan: de beste bijbaan in je studententijd

Studeren is duur. Collegegeld, huur en borrels moeten ergens van betaald worden. Daarom hebben veel studenten een bijbaan. Maar een goed gekozen bijbaan is meer waard dan je denkt.

Studeren is een ontzettend dure aangelegenheid. Veel studenten ontkomen er niet aan om naast hun studie ook een bijbaan te nemen, om zo alles te bekostigen. Vaak zijn dit de geijkte bijbanen: bijvoorbeeld in de horeca, de supermarkt of de schoonmaak. Maar een goed gekozen, studiegerelateerde bijbaan kan je een hoop meer opleveren dan alleen een leuk salaris. Het kan je namelijk ook een flinke voorsprong geven op de arbeidsmarkt.

Zoek een studiegerelateerde bijbaan

Een studiegerelateerde bijbaan is, zoals de naam al verklapt, een bijbaan die aansluit bij je studie of toekomstige werkveld. In tegenstelling tot de meest gangbare bijbanen onder studenten, is een studiegerelateerde bijbaan ook een investering in je eigen toekomst. Je bouwt vast een netwerk op, leert de gebruiken in je branche kennen en stiekem krijg je vaak ook nog wat beter betaald dan als bezorger, afwasser of winkelhulp. Alleen, het lijkt misschien alsof de studiegerelateerde bijbanen niet voor het oprapen liggen.

Maar niet getreurd! Er zijn namelijk altijd wel mensen die je kunnen helpen of met je mee willen denken. Als jij graag een studiegerelateerde bijbaan wilt, kun je bijvoorbeeld aan je studieadviseur of loopbaanbegeleider vragen of zij ideeën hebben. Maar je kunt ook het heft in eigen handen nemen. Vraag eens rond bij medestudenten, plaats een oproep op LinkedIn of verstuur een paar open sollicitaties naar bedrijven waar je graag zou willen werken.

Wat voor baan wil ik hebben?

De eerste stap die je moet zetten als je op zoek gaat naar een studiegerelateerde bijbaan, is bedenken wat je eigenlijk leuk lijkt om te doen. Kies daarbij idealiter voor iets dat lijkt op het beroep dat je graag na je afstuderen wilt doen. Zo kun je vast proeven aan de baan die je ooit gaat krijgen en doe je vast wat relevante werkervaring op. Of misschien kom je er wel achter dat het helemaal niet is wat je ervan verwachtte. En kun je nog wisselen van studieprogramma.

Ga eens in gesprek met mensen in het werkveld en vraag naar hun interesses, de bijbaantjes die zij gehad hebben en wat ze jou zouden aanraden om te doen ter voorbereiding op jouw toekomstige droombaan. Grote kans dat ze met tips komen die je nog niet overwogen had. Maar die wel een hoop kunnen helpen bij het vinden van jouw ideale bijbaan.

Maak van je hobby je werk

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je altijd met een glimlach naar je bijbaan gaat, is door van je hobby je werk te maken. Start een eigen bedrijfje in hetgeen waar jij goed in bent. Vervolgens probeer je daarmee je geld te verdienen. Als je creatief bent, kan je kunst maken en verkopen. Als je goed bent met computers, kun je ouderen en digibeten helpen met hun problemen. Maak je fantastische foto’s en video’s? Bouw een portfolio op en ga op zoek naar opdrachten. Juist goed in het organiseren van evenementen? Begin een event-planning bedrijfje. Als je maar goed genoeg zoekt, zal er altijd een markt zijn voor jouw talent. En het salaris van een zelfstandig ondernemer is ook zeker niet verkeerd. Win-win!

Wil je nog meer tips voor het vinden van een studiegerelateerde bijbaan? Neem dan eens een kijkje op studiegerelateerdebijbaan.nl! Een website vol met tips voor werkzoekende studenten!

Had jij deze blog nog leuker kunnen schrijven? Wij zoeken nog studentredacteuren! Bekijk hier de vacature

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.