Skip to main content

Studeren in Amsterdam studentenstad

Amsterdam: de grootste stad van Nederland. Deze stad is enorm geliefd onder studenten en dat is ook terug te zien in de cijfers: in Amsterdam wonen ongeveer 63.000 studenten en er studeren ongeveer 110.000 studenten. De stad telt 23 hogescholen en 8 universiteiten en is dan ook erg aantrekkelijk voor studenten uit binnen- en buitenland. Lees hier wat de hoofdstad allemaal te bieden heeft aan (aankomende) studenten.

Huisvesting in Amsterdam

In Amsterdam zijn de studentenkamers het duurste van Nederland. De gemiddelde kale huurprijs in Amsterdam is €511,81 per maand, voor een kamer van gemiddeld 16 vierkante meter. Het is ook erg moeilijk om een kamer te vinden in Amsterdam. Er zijn weinig (betaalbare) huizen te vinden voor studenten. Sommige studenten die studeren in Amsterdam, kiezen er daarom voor om thuis te blijven wonen of net naast de stad te wonen in bijvoorbeeld Haarlem of Hoofddorp. Als een student in Amsterdam wil studeren, is het verstandig om zich zo snel mogelijk in te schrijven bij studentenhuisvesters en andere woningaanbieders. Sommige organisaties werken met een wachtlijst dus hoe eerder de student is ingeschreven, hoe meer kans er op een kamer is. 

Hogescholen en universiteiten in Amsterdam

Amsterdam telt 23 hogescholen en 8 universiteiten. Het is dan ook geen verassing dat Amsterdam bijna elke hbo- en wo-opleiding aanbiedt. De stad biedt naast de standaard opleidingen, ook veel creatieve scholen, zoals het Amsterdam Fashion Institute en de Gerrit Rietveld Academie. Doordat deze stad veel te bieden heeft op het gebied van studies, is het ook gemakkelijk om de overstap te maken van mbo naar hbo. De bruisende sfeer in de stad is niet alleen te danken aan de studenten vanuit heel Nederland, maar ook aan de internationale studenten die zich hier settelen.

Studentenverenigingen in Amsterdam

In Amsterdam zijn meer dan 40 studentenverenigingen te vinden. Deze 40 verenigingen zijn te verdelen in 5 categorieën: gezelligheidsverenigingen, studieverenigingen, sportverenigingen, religieuze verenigingen en overige verenigingen. Gezelligheidsverenigingen organiseren graag evenementen zoals borrels en feesten en draaien vooral om plezier maken, connecties maken en elkaar stimuleren in werk en studie. Studieverenigingen combineren studiegerelateerde activiteiten met gezelligheid tijdens borrels of feesten. Sportverenigingen zijn perfect voor studenten die graag fit willen blijven tijdens hun studententijd en combineren hier sport met plezier. Religieuze verenigingen zijn verenigingen voor studenten met een bepaalde religie en kunnen hier connecties maken met andere studenten die dezelfde normen en waarden delen als zij. Als laatste zijn er in Amsterdam ook een hoop overige studentenverenigingen te vinden, bijvoorbeeld voor internationale studenten of studenten die zich graag richten op politieke vraagstukken.

Vrije tijd in Amsterdam

Amsterdam is een bruisende stad waar veel te beleven valt. In de hoofdstad van Nederland zijn er meer dan 1000 cafés, 69 musea, 23 bioscopen en 45 theaters te vinden. Met de vele bezienswaardigheden in deze stad, vervelen studenten zich absoluut niet snel. Lekker wandelen door het Vondelpark of koopjes scoren op de Albert Cuyp Markt: er is genoeg te doen. 

Andere studentensteden

Nederland kent nog veel meer studentensteden. Benieuwd hoe het studentenleven er in die steden uitziet? In onderstaande blogs vertellen we meer over elke studentenstad!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.