Skip to main content

Studentenverenigingen: welke soorten zijn er?

Studentenverenigingen bestaan in Nederland al honderden jaren. Elk collegejaar worden er duizenden studenten lid van een studentenvereniging. Het is een makkelijke manier om nieuwe mensen te leren kennen en activiteiten te ondernemen. Naast de traditionele gezelligheidsverenigingen zijn er vandaag de dag allerlei soorten studentenverenigingen. In dit artikel lichten we de verschillende verenigingen toe.

Gezelligheidsverenigingen

Gezelligheidsverenigingen zijn in iedere studentenstad te vinden en draaien voornamelijk om het gezellig samen zijn. De activiteiten worden door de leden georganiseerd en er wordt optimaal genoten van de studententijd. Het draait hier niet alleen maar om feesten, maar ook om persoonlijke ontwikkeling, elkaar stimuleren en het opbouwen van een netwerk. Hoeveel verplichtingen er zijn, is verschillend bij elke vereniging. Bij sommige verenigingen moeten de leden elke week aanwezig zijn, terwijl ze bij andere verenigingen alleen gaan als ze zin hebben. Sommige gezelligheidsverenigingen organiseren ook een ontgroening of kennismakingstijd (KMT). Tijdens de ontgroening gaan de studenten meestal een paar dagen weg om elkaar beter te leren kennen door middel van activiteiten en zonder afleidende factoren, zoals telefoons en laptops. Gezelligheidsverenigingen zijn het populairste onder studenten en er zijn verschillende voordelen van lid worden bij een studentenvereniging

Religieuze studentenvereniging

Studenten die graag hun religie willen combineren met hun studententijd, kunnen zich aansluiten bij een religieuze studentenvereniging. In verschillende studentensteden zijn verenigingen te vinden die zich focussen op onder andere de Islam, het Christendom of het Hindoeïsme. Deze verenigingen verbinden studenten met dezelfde normen en waarden en organiseren daarnaast gezellige activiteiten die passen bij hun religie.

Studenten sportverenigingen

Bij een studenten sportvereniging worden sport en gezelligheid gecombineerd. Er zijn in elke studentenstad verschillende sportverenigingen waar studenten lid kunnen worden. Denk aan studenten voetbalverenigingen, roeiverenigingen of bijvoorbeeld een frisbeevereniging! Deze verenigingen zijn de perfecte manier om fit te blijven als student, maar ze organiseren ook graag borrels en feesten. Tijdens de introductieweek kunnen studenten vaak een avond meedoen bij de verschillende sporten. Op deze manier kunnen studenten bepalen of dit uiteindelijk een sport en vereniging is waar zij zich bij willen aansluiten.

Overige studentenverenigingen

De gezelligheidsverenigingen, religieuze verenigingen en sportverenigingen zijn de meest voorkomende studentenverenigingen in Nederland. Daarnaast zijn er nog allerlei studentenverenigingen die een andere focus hebben. Bijvoorbeeld een studentenvereniging die zich bezighoudt met toneel, muziek of politiek. Doordat er steeds meer van dit soort overige studentenverenigingen zijn, is er voor elke student wel een leuke studentenvereniging om lid te worden!

Studieverenigingen

Een studievereniging steekt net iets anders in elkaar dan een studentenvereniging. Bij studieverenigingen kunnen alleen studenten van dezelfde opleiding of afstudeerrichting lid worden. Het draait bij een studievereniging vooral om het combineren van studiegerelateerde activiteiten met gezelligheid. Ze organiseren bijvoorbeeld evenementen als een studiereis of een lezing van een interessante spreker, maar ook borrels en feesten. Er zijn veel voordelen van lid zijn bij een studievereniging. Vaak krijgen studenten bijvoorbeeld korting op lesmateriaal wanneer zij zijn aangesloten bij een studievereniging. Studieverenigingen organiseren meestal geen ontgroening, maar er is soms wel een kennismakingsactiviteit.

Gaat jouw kind binnenkort studeren ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter te wachten staat? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.