Skip to main content

Studenten OV kapot, wat moet je nu doen?

Even met het openbaar vervoer naar je ouders reizen, je vrienden of dat leuke festival. Super fijn dat dit als student gratis kan, maar dan moet natuurlijk niet je studenten OV kapot gaan. Als dit toch gebeurt, zijn er een aantal stappen die je kan ondernemen om dit op te lossen. Want je moet natuurlijk wel gebruik kunnen maken van het gratis reizen met het openbaar vervoer als student. Als je persoonlijke OV echt zichtbaar kapot is gegaan, kun je online gelijk een nieuwe aanvragen. Meestal krijg je die binnen drie werkdagen thuis bezorgd. Als je OV-chipkaart technisch defect is, neem dan de volgende stappen eens door.

1. Controleer of je saldo niet negatief is, in plaats van dat je studenten OV kapot is

Als je jouw studenten OV niet automatisch laat opladen, moet je deze af en toe zelf opladen. Als je dit niet doet en je hebt een negatief saldo, kun je niet inchecken. Zeker voor de trein moet je een minimaal bedrag op je OV-chipkaart hebben staan.

2. Check of de incasso's niet mislukt zijn

Als je het automatisch opladen wel aan hebt staan, kan er ook een reden zijn waardoor het lijkt alsof je OV defect is maar dit niet is. Als de automatische incasso's van jouw bankrekening niet gelukt zijn, blokkeert OV-chipkaart jouw studenten OV. Deze blokkade is gelukkig tijdelijk, als je het geld overmaakt naar het juiste rekeningnummer wordt de blokkade in ongeveer drie dagen opgeheven. Dit rekeningnummer kun je vinden op de website van OV-chipkaart.

3. Ben je vergeten uit te checken?

Omdat het reizen met een studenten OV gratis is, vergeet je misschien soms wel eens uit te checken. Maar let op, is dit meer dan twaalf keer het geval? Ook dan wordt je studenten OV geblokkeerd, en lijkt het alsof je studenten OV kapot is. Je kan deze blokkade opheffen bij de balie van de plek waar je voor het laatst hebt ingecheckt.

4. Je studenten OV is echt kapot, vraag een nieuwe aan

Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen en deze gelden niet voor jou, dan is je studenten OV echt kapot. Nu staat je nog maar één ding te wachten; vraag een nieuwe studenten OV aan via de website van OV-chipkaart. Volg de uitgelegde stappen op de website en vraag gemakkelijk een nieuwe OV aan. Deze nieuwe pas ligt in ongeveer drie werkdagen op jouw deurmat.

5. Vraag een tijdelijk studentenreisproduct aan

Als je niet drie dagen kan wachten en je echt zo snel mogelijk naar je ouders, vrienden, festival of iets anders moet reizen, kun je een tijdelijk product aanvragen. Dit tijdelijke product zet je op een anonieme OV-chipkaart, die je onderweg kan kopen. Bij een ophaalautomaat kun je het online aangevraagde tijdelijke studentenreisproduct op je anonieme OV-chipkaart zetten. Binnen een uur na het online bestellen staat het product klaar op een ophaalautomaat naar keuze. Het tijdelijke studentenreisproduct is zeven dagen geldig, dus wacht niet te lang met je nieuwe studenten OV aanvragen.

Hopelijk kun jij met deze stappen zo snel mogelijk je probleem met een kapot studenten OV oplossen. Als je meer vragen hebt kun je het beste even kijken op de website van OV-chipkaart.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.