Skip to main content

Studenten en seks: een soa zit in een klein hoekje…

Wij studenten houden wel van een logeerpartijtje met het andere geslacht. Je moet tenslotte genieten van je studententijd ;) Maar uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 10 jongens en 1 op de 6 meisjes zich laat testen op een soa. Shocking! Want dat betekent dat er een grote kans is dat je seks hebt met iemand die (zonder het te weten) een soa heeft. Ik zocht daarom voor je uit waar en hoe jij je in Studentensteden het beste kunt laten testen op een soa. (En hoe je een soa kunt voorkomen natuurlijk!)

Be prepared

Een soa voorkomen is altijd beter dan genezen. Of zoals mijn moeder zei: “Een slimme meid is altijd voorbereid” ;). Zeker met apps als Tinder is het tegenwoordig verstandig om standaard een condoom op zak te hebben. Ondanks dat iedereen dit wel weet, gebruikt 40% van de jongeren tot 25 jaar geen condoom tijdens een one-nightstand. Bij andere losse seksuele contacten loopt dit aantal zelfs op tot 75% (!)

Soa testen in Studentensteden

Tot en met 25 jaar kan je je gratis laten testen bij de GGD. Maar let op: niet iedereen komt hier in aanmerking voor en het duurt vaak even voordat je terecht kunt. Een andere optie is om je te laten testen bij de huisarts, maar hier zit ook een addertje onder het gras. Als jij je eigen risico nog niet gebruikt hebt komen deze kosten waarschijnlijk voor eigen rekening. En die zijn niet mis. Toen ik bij de huisarts een test deed, kostte mij dit ruim €250,00. Een derde optie in Studentensteden is om je te laten testen bij OneDayClinic. Dit is de eerste privékliniek in Nederland waar jij je vanaf €100,00 anoniem kunt laten testen. Een ander voordeel van OneDayClinic is dat je binnen 48 uur al de resultaten hebt, terwijl je bij de GGD of huisarts vaak een week moet wachten. Daarnaast kan je vrijwel altijd direct terecht bij een van de gespecialiseerde gecertificeerde artsen. Geen ellenlange wachtlijsten dus!

Better safe than sorry

Als je twijfelt of je een soa hebt, is het altijd goed om je even te laten testen. Van sommige soa’s merk je namelijk helemaal niks! Met chlamydia kan je bijvoorbeeld een hele tijd rondlopen zonder klachten, maar je kan er wel onvruchtbaar van raken. Laat je dus vooral testen als je onveilige seks hebt gehad. Want: better safe than sorry! Een afspraak maken bij de GGD en huisarts kan telefonisch. Je kan in Studentensteden ook online een afspraak maken bij OneDayClinic.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.