Straatnamen in Amsterdam: waar komen ze vandaan?
Je bent vast wel eens een rare straatnaam tegen gekomen terwijl je door Amsterdam liep. Maar waar komen die straatnamen eigenlijk vandaan? Je leest het hier!
Geschiedenis
Wist jij dat straatnaamborden nog helemaal niet zo lang bestaan? In 1728 bedachten de Fransen dat het handig was om straatnaamborden te maken. Voor deze tijd moest je jouw bestemming vinden zonder dat je het kon herkennen aan een straatnaam en/of huisnummer. En dat ook nog eens zonder Google Maps. Kan jij het je voorstellen? In die tijd moest je een huis omschrijven om aan te geven waar je woonde. Na de Fransen gingen steeds meer landen straatnaamborden maken. Tegenwoordig zien straatnaamborden er in de wereld overal anders uit qua kleur en vorm.
Amsterdam
In 1796 werden door de gemeente de eerste straatnaamborden gemaakt in Amsterdam. In dat jaar had Amsterdam al meer dan 100.000 bewoners. Voor deze tijd hadden bijvoorbeeld in de Jordaan mensen zelf al bordjes opgehangen, omdat ze anders de weg in de buurt met al die kleine steegjes niet konden vinden.
Eigen straatnaambord
Leuk al die leuke straatnamen in Amsterdam, maar nog veel leuker is het om een eigen straatnaam te hebben. Er zijn wel allerlei strenge regels rondom échte straatnamen, maar je mag wel straatnaamborden ophangen op jouw eigen erf of terrein. Superleuk cadeau voor jouw opa, oma, beste vriend of zelfs voor jouw studentenvereniging! Je kan het zo gek niet bedenken, maar hoe creatiever hoe leuker!
Straatnamen
Vroeger werden straten vernoemd naar herkenningspunten in de straat, bijvoorbeeld kerkstraat. Hoe ouder de straatnaam hoe meer de straatnaam vertelt over de geschiedenis. In de Slachthuisstraat zat vroeger een slager en in veel steden vind je de Grote Markt en daar was jawel: de grote markt. Er zijn ook straatnamen vernoemd naar bekende mensen die er woonden. Sommige straten hadden dezelfde naam, omdat er in beide straten iemand met dezelfde naam woonde.
Straatnaamcommissie
Hedendaags worden straatnamen bepaald door straatnaamcommissies. Vaak bestaat deze commissie uit een medewerker van de gemeente, gemeentearchief, een politieagent(e) en een medewerker van het postbedrijf. Meestal wordt er een thema per buurt bedacht. Dit maakt het makkelijker om de weg te vinden, omdat de straatnamen er goed bij passen. Als je dan een andere straat ziet die bij het thema past van de straat die je zoekt weet jij dat je in de buurt bent van de straat. In Amsterdam is er bijvoorbeeld de Indische buurt met de straatnamen Molukkenstraat en Javaplein.
Wil jij de straatnamen in Amsterdam ontdekken? Lees dan de blog 'Hoe jij jouw studentenstad leert kennen'.