Skip to main content

Straatnamen in Amsterdam: waar komen ze vandaan?

Je bent vast wel eens een rare straatnaam tegen gekomen terwijl je door Amsterdam liep. Maar waar komen die straatnamen eigenlijk vandaan? Je leest het hier!

Geschiedenis

Wist jij dat straatnaamborden nog helemaal niet zo lang bestaan? In 1728 bedachten de Fransen dat het handig was om straatnaamborden te maken. Voor deze tijd moest je jouw bestemming vinden zonder dat je het kon herkennen aan een straatnaam en/of huisnummer. En dat ook nog eens zonder Google Maps. Kan jij het je voorstellen? In die tijd moest je een huis omschrijven om aan te geven waar je woonde. Na de Fransen gingen steeds meer landen straatnaamborden maken. Tegenwoordig zien straatnaamborden er in de wereld overal anders uit qua kleur en vorm.

Amsterdam

In 1796 werden door de gemeente de eerste straatnaamborden gemaakt in Amsterdam. In dat jaar had Amsterdam al meer dan 100.000 bewoners. Voor deze tijd hadden bijvoorbeeld in de Jordaan mensen zelf al bordjes opgehangen, omdat ze anders de weg in de buurt met al die kleine steegjes niet konden vinden.

Eigen straatnaambord

Leuk al die leuke straatnamen in Amsterdam, maar nog veel leuker is het om een eigen straatnaam te hebben. Er zijn wel allerlei strenge regels rondom échte straatnamen, maar je mag wel straatnaamborden ophangen op jouw eigen erf of terrein. Superleuk cadeau voor jouw opa, oma, beste vriend of zelfs voor jouw studentenvereniging! Je kan het zo gek niet bedenken, maar hoe creatiever hoe leuker!

Straatnamen

Vroeger werden straten vernoemd naar herkenningspunten in de straat, bijvoorbeeld kerkstraat. Hoe ouder de straatnaam hoe meer de straatnaam vertelt over de geschiedenis. In de Slachthuisstraat zat vroeger een slager en in veel steden vind je de Grote Markt en daar was jawel: de grote markt. Er zijn ook straatnamen vernoemd naar bekende mensen die er woonden. Sommige straten hadden dezelfde naam, omdat er in beide straten iemand met dezelfde naam woonde.

Straatnaamcommissie

Hedendaags worden straatnamen bepaald door straatnaamcommissies. Vaak bestaat deze commissie uit een medewerker van de gemeente, gemeentearchief, een politieagent(e) en een medewerker van het postbedrijf. Meestal wordt er een thema per buurt bedacht. Dit maakt het makkelijker om de weg te vinden, omdat de straatnamen er goed bij passen. Als je dan een andere straat ziet die bij het thema past van de straat die je zoekt weet jij dat je in de buurt bent van de straat. In Amsterdam is er bijvoorbeeld de Indische buurt met de straatnamen Molukkenstraat en Javaplein. 

Wil jij de straatnamen in Amsterdam ontdekken? Lees dan de blog 'Hoe jij jouw studentenstad leert kennen'. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.