Skip to main content

Soa's: hoe herken je ze en hoe kom je er vanaf?

Ben jij een Amsterdamse student? Dan weet jij dat het studentenleven in Amsterdam één groot feest is. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, er is altijd wat te beleven en dat is wat Amsterdam zo'n toffe studentenstad maakt. Tijdens je studie ontmoet je veel mensen en loop je talloze feestjes af. De kans is dan ook groot dat je soms na het stappen met iemand mee naar huis gaat. Als je een biertje of twee, drie teveel op hebt kan het soms gebeuren dat je in the heat of the moment een condoom vergeet te gebruiken. Niet heel handig, want een soa loop je gemakkelijk op.

Verschillende soa's

Soa's: iedereen heeft er vroeger bij biologie les over gehad. Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen en bij onveilige seks hebben we er allemaal kans op. Gonorroe, hiv, syfilis, hepatitis b of c, herpes, genitale wratten en chlamydia. Bij iedere soa passen weer ietwat andere klachten en symptomen, en soms heb je helemaal geen klachten. Dat is wat een soa soms zo gevaarlijk maakt. Want laat je de soa niet behandelen, kan dat ernstige gevolgen hebben. Bij vrouwen kan het bij een heftige ontsteking zelfs zorgen voor onvruchtbaarheid... Belangrijk dus dat jij weet of je een soa hebt of niet. 

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Het nare van deze soa is dat je 'm supermakkelijk oploopt, maar dat je het niet altijd door hebt dat je 'm hebt opgelopen. Ondertussen besmet je wel je bedpartners ermee. Als je wel klachten ervaart, horen de volgende symptomen bij chlamydia:

  • Pijn of branderig gevoel bij het plassen
  • Jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree
  • Pijn in de balzak (bij mannen)
  • Pijn en bloedverlies tijdens of na het vrijen (bij vrouwen)

Soa-test doen

Vaak denken jongeren dat een soa-test ontzettend duur is, en daarom doen ze het dan maar niet. Maar niets is minder waar! Vroeger waren de soa-testen inderdaad redelijk prijzig, maar inmiddels is dat niet meer zo. Je kunt online al een soa-test bestellen voor zo'n €49,95 Heb jij onlangs onveilige seks gehad, dan is het verstandig om voor de zekerheid een soa-test te doen. Heb jij na het lezen van deze blog het idee dat je misschien chlamydia hebt opgelopen? Geen paniek, maar het is wel belangrijk dat je een soa-test doet en, mocht blijken dat je inderdaad chlamydia hebt, dat je direct contact opneemt met jouw huisarts. De huisarts geeft je een antibioticakuur en op deze manier kom je van de chlamydia af. 

Als jij niet weet wanneer en van wie jij chlamydia hebt gekregen, is het wel zo netjes om je voorgaande bedpartners eventjes in te lichten. Gelukkig kun je dat tegenwoordig helemaal anoniem doen. En hey, zorg je de volgende keer dat je met die leukerd mee naar huis gaat, je condooms binnen handbereik hebt? Dat scheelt je achteraf een hoop ellende ;-)!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.