Skip to main content

Soa-test bij huisarts of GGD? Mij niet gezien, ik test liever anoniem!

Is het jou wel eens gebeurd dat je onveilige seks hebt gehad, terwijl je je nog zo had voorgenomen om een condoom te gebruiken? Je bent niet de enige! Maar pas wel op, want chlamydia komt ongeveer 100.000 keer per jaar voor en je kunt het onbewust hebben. Testen dus! Maar waar kan je allemaal terecht? Waar je vroeger per se naar de huisarts of GGD moest, is er nu een alternatief. Snel, online én anoniem.

Symptonen van een soa

Voordat je een test gaat doen, is het misschien handig om te weten waar je een soa aan herkent. Bij sommige soa's krijg je duidelijke klachten, zoals zweertjes of wratjes. Maar er zijn ook een heleboel soa's zonder duidelijke symptonen. Zo voelen de meeste mensen niets van chlamydia. Deze soa kan dus aanwezig zijn, zonder dat je het door hebt. Het kan schade aanrichten zoals chronische buikpijn of onvruchtbaarheid. Klachten zoals jeuk, pijn bij het plassen en afscheiding kunnen erop wijzen dat je een soa hebt. Maar let op! De symptomen van chlamydia en blaasontsteking lijken veel op elkaar. Om er dus achter te komen of het echt een soa is, geeft alleen een test zekerheid. Testen dus!

Wanneer testen op een soa?

Wist je dat je alleen kan testen als er een bepaalde tijd voorbij is gegaan, nadat je onveilige seks hebt gehad?! Dit wordt de incubatieperiode genoemd. Zo moet je bij chlamydia en gonorroe 14 dagen wachten, voordat je een test doet. Eerder testen is niet verstandig en heeft weinig zin. Het risico bestaat dan dat je een niet correcte uitslag krijgt, dus dan heb je nog steeds geen zekerheid…

Anonieme soa-test

Je weet misschien al dat je je kan laten testen bij de huisarts en GGD. Nadeel van de huisarts is dat je hier zelf voor de kosten opdraait als je jouw eigen risico nog niet hebt opgemaakt. En dat kan aardig oplopen, want een soa-test via de huisarts kost gemiddeld tussen de €100 en €250! Bij de GGD is een soa-test voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar gratis. Nadeel van een test bij de GGD is dat je er bekenden kunt tegenkomen en dat wil je natuurlijk niet. Je moet je bij de GGD ook altijd legitimeren en er is een gesprek. Hierin worden allerlei vragen gesteld over je privéleven, zoals je seksuele geaardheid en het aantal bedpartners dat je hebt gehad. Mocht je niet langs de GGD willen, dan kan je eenvoudig en anoniem een test bestellen bij Testalize.me!

Hoe werkt de anonieme soa-test?

Een anonieme soa-test werkt hetzelfde als bij de huisarts of GGD. Dat betekent dat je lichaamsmateriaal in een laboratorium onderzocht wordt. Een microbioloog keurt de uitslagen. Het enige verschil is dus dat je anoniem blijft. Bij een anonieme test neem je zelf lichaamsmateriaal af. Dit verpak je in de retourbox en verstuur je naar het lab. Daar analyseren ze het lichaamsmateriaal en binnen 48 uur kan je de uitslag opvragen met een unieke code.

Wil je meer informatie over waar je een soa aan kan herkennen en wat de mogelijkheden zijn om je te laten testen? Lees dan ook wat je kan doen als je denkt dat je een soa hebt.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.