Skip to main content

Proefstuderen: voor iedereen die nog twijfelt

Ondanks de eindeloze stroom aan informatie blijft het moeilijk om zeker te weten welke studie bij jou past… Je kan zoveel open dagen bijwonen als je wilt en álle brochures doorspitten, maar als je blijft twijfelen, dan staat je nog één ding te wachten: proefstuderen.

Wat is proefstuderen?

Als je gaat proefstuderen, dan loop je als het ware een dag mee om te zien hoe het zou zijn om een bepaalde opleiding te volgen. Je krijgt hier de mogelijkheid om meer te leren over de vakken die je gaat volgen en de projecten die je gaat doen. Ook krijg je de kans om docenten en huidige studenten te spreken, zodat je de opleiding van verschillende invalshoeken kan bekijken.

Twee soorten proefstuderen

Hoe zo’n proefstudeerdag eruit ziet, kan per onderwijsinstelling (en zelfs per opleiding) verschillen.

  • In veel gevallen is er een specifieke datum geprikt waar alle proefstudeerders tegelijk een aangepast programma volgen waarin verschillende vakken en disciplines uit de opleiding naar voren komen. Op zo’n dag krijg je een heleboel informatie over de opleiding in één keer! Je leert hier een hoop van, maar houd er wel rekening mee dat dit een groot onderdeel is van het marketingplan van de opleiding. Je krijgt hier alleen de leukste en mooiste verhalen te horen.
  • In andere gevallen maak je een afspraak om een écht dagje mee te lopen. Je wordt aan één of meerdere studenten gekoppeld die jou op sleeptouw nemen. Je volgt samen met hun het rooster van die dag en beleeft écht hoe het er aan toe gaat. De meningen die je krijgt van de studenten zullen een stuk authentieker zijn en daarom de algemene beleving van de opleiding ook, maar de uitleg en het contact met de docenten zullen minder zijn.

Dus, doen…?

Ben jij wellicht geïnteresseerd in zo’n proefstudeerdag? De meeste onderwijsinstellingen hebben per opleiding informatie online staan over hun beleid rondom proefstuderen. Kan je er niks over vinden? Wees dan vooral niet bang om de telefoon op te pakken. In de meeste gevallen zijn proefstudeerders meer dan welkom om een dagje mee te lopen!

Wil je je nog beter voorbereiden op je volgende opleiding? Lees dan vooral mijn eerdere blog over het kiezen van jouw studentenstad en vergeet ook mijn crashcourse over de propedeuse niet! 
 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.