Skip to main content

Overstappen van zorgverzekering? Dit moet je weten!

Maar een heel klein deel van Nederland stapt jaarlijks over van zorgverzekering. Maar wist je dat de zorgpremies enorm kunnen verschillen per verzekeraar? Het is dus de moeite waard om te kijken of jouw zorgverzekering wel bij jou past. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het overstappen van zorgverzekeraar.

Vergelijk zorgverzekeringen

Er zijn een heleboel zorgverzekeraars met verschillende premies. Het kan dus een hele klus zijn om de juiste en goedkoopste zorgverzekering te vinden. Gelukkig kun je online jouw zorgverzekering vergelijken met andere pakketten en aanbieders. Zo kun je op jaarbasis zelfs €400 besparen!

Kijk naar de dekking van de zorgverzekering

Als je zorgverzekeringen vergelijkt, is het belangrijk dat je niet alleen naar de kosten kijkt. Misschien is de verzekering bij een andere aanbieder duurder, maar wordt je ook in meer gevallen gedekt. Het is dus ook handig om erover na te denken of je misschien een andere dekking nodig hebt, omdat er wat is veranderd. Staan er bijvoorbeeld ingrijpende tandartsbezoeken in de planning voor volgend jaar? Dan is het misschien verstandig om je aanvullend te verzekeren voor tandartskosten.

Let op wanneer je mag overstappen van zorgverzekeraar

Overstappen van zorgverzekering mag in de meeste gevallen alleen in een bepaalde periode. Tussen 12 november en 31 december mag je elk jaar overstappen. Dit heeft ermee te maken, dat zorgverzekeraars uiterlijk 12 november de nieuwe premies bekend moeten maken. De nieuwe zorgverzekering gaat dan per 1 januari van het volgende jaar in. Je oude zorgverzekering wordt dan automatisch opgezegd. Net als bij andere aankopen op afstand, heb je altijd een bedenktijd van 14 dagen. Binnen 14 dagen na het aanvragen van je nieuwe zorgverzekering, mag je er dus nog van afzien.

Aandachtspunten bij het overstappen van zorgverzekering

Als je wilt overstappen van zorgverzekeraar, zijn er een aantal aandachtspunten.

  • Bij sommige aanbieders kun je als student korting krijgen op je zorgverzekering. Het is dus handig om dit goed uit te zoeken.
  • Kijk goed of er in je basis pakket fysiotherapie of ergotherapie zit.
  • Wil je extra besparen op je premiekosten? Dan kun je erover nadenken om het eigen risico te verhogen. Dit betekent wel dat er een risico is op hogere zorgkosten. Als je een dure behandeling moet ondergaan, is het eigen risico zo op. En dit moet je vaak in een keer betalen!
  • Elke zorgverzekeraar is verplicht om een zorgverzekeringskaart op de website te plaatsen. Op deze kaart staat met welke zorgverleners jouw zorgverzekeraar contracten heeft. Het is dus handig om even een kijkje te nemen op de zorgverzekeringskaart als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar.

Meer weten over zorgverzekeringen voor studenten? Kijk dan ook op onze pagina gezondheidszorg. Hier vind je van alles over zorg voor studenten, zoals het aanvragen van zorgtoeslag.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.