Skip to main content

Ondernemen tijdens je studie

Steeds meer studenten besluiten naast hun opleiding een eigen onderneming te starten. Met veel ambitie, hard werken en natuurlijk een goed idee kan dit vele deuren openen voor studenten. Als je in de toekomst alsnog een baan wilt bij een werkgever zal zo’n initiatief tijdens je studententijd zeker niet slecht staan op je cv. Maar als jouw onderneming érg goed loopt, heb je voor jezelf misschien wel zo’n mooi inkomen gecreëerd dat je niet eens een werkgever nodig hebt!

Wees kritisch

Studentenondernemingen beginnen meestal vanuit een idee die ontstaan is uit een passie of interesse. Er is natuurlijk niks mooiers dan werken voor een zaak waar je achter staat, maar probeer jezelf niet te verliezen in je enthousiasme. Afhankelijk van wat jouw onderneming precies inhoudt, zijn er wel een hoop vragen die je jezelf moet stellen vóórdat je begint. Voorbeelden van zulke vragen zijn:

  • Heb ik de tijd voor een onderneming naast mijn studie?
  • Kan ik het in mijn eentje doen? Zo nee, wie vraag ik om hulp?
  • Is er vraag naar mijn product of dienst?
  • Wie is mijn doelgroep?
  • Heb ik concurrenten? Wie zijn dat? Hoe ben ik hun voor?
  • Heb ik genoeg (financiële) middelen om deze onderneming te starten? Zo nee, hoe kom ik daar aan?
  • Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn onderneming een succes wordt? En wat als dat niet lukt?
  • Wat wil ik precies bereiken met deze onderneming?

Tip: lees ook onze pagina over ondernemen naast je studie voor meer interessante tips!

Wil jij overigens alleen maar ondernemen voor het ‘geld’? Dan is het misschien verstandig om je hele plan nog een keertje te overwegen. Een onderneming is een erg onzekere investering, zeker in het begin, en er is een kans dat jouw idee, maakt niet uit hoe sterk of origineel, geen succes wordt.

Vraag om kritiek en tips

Of jij je onderneming nou gezamenlijk of in je eentje ontwikkeld, het is belangrijk om de meningen van anderen te vragen. Ze hoeven niet perse een deel uit te maken van jouw onderneming, maar zo krijg je tenminste een andere blik op de hele situatie. Je vrienden, familie of klasgenoten zien mogelijk problemen of kansen die jij over het hoofd hebt gezien.

Werkruimte

De meeste studenen beginnen hun onderneming vanaf hun studentenkamer of flexplekken. Maar het kan ook zo zijn dat je meteen een kantoor nodig hebt. Dan kun je natuurlijk een kantoor huren in een mega chique gebouw, maar je kunt ook flexibele kantoorruimte huren. Bijvoorbeeld antikraak. De mogelijkheden zijn zeer uiteenlopend: een kantoorruimte voor een accountant of een startend IT-bedrijf. Of een atelier voor theaterkostuums, een cateraar in de voormalige bedrijfskantine van een kantoorpand, een yogaschool in een voormalige gymzaal of een houtbewerker in een loods. Alles is mogelijk!

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.