Skip to main content

Oh no! Ik heb waarschijnlijk een soa

Na een aantal 'gezellige nachten' met een scharrel, hoorde ik vandaag via via dat hij waarschijnlijk een soa heeft. Hoe arelaxed! Gelukkig hebben we het wel altijd veilig met condoom gedaan, dus de kans is aanzienlijk kleiner dat ik een soa heb. Maar toch bestaat er een kans. Ik heb daarom uitgezocht hoe je kunt testen of je een soa hebt en ik heb de voor- en nadelen van elke manier erbij gezet. Lees dus snel verder als jij ook wilt testen of je een soa hebt!

Symptomen van soa's

Je kunt lang rondlopen met een soa zonder dat je het weet. Daarom is het verstandig om je regelmatig te laten testen als je geen vaste bedpartner hebt. Wanneer moet je je sowieso zorgen maken? Als je last krijgt van één of meerdere symptomen zoals een branderig gevoel, irritatie, zweertjes of wratjes bij je geslachtsdelen of pijn tijdens het vrijen. Maar let op! Je kunt ook een soa hebben zonder dat je last hebt van deze symptomen. Als je geen vaste relatie hebt, maar wel regelmatig seks hebt met één of meerdere mensen, is het dus goed om eens in de zoveel tijd een soa-test te doen! Wil je meer weten over alle symptomen en de verschillende soa's? Check dan even onze pagina over soa’s.

Verschillende soa-testen

Er zijn een aantal mogelijkheden om je te laten testen op een soa. Ik heb verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen voor je uitgezocht en op een rij gezet:

  1. Via een anonieme thuistest.
  2. Soa-test via de GGD.
  3. Soa-test via je huisarts.

Soa anoniem thuis testen

De anonieme soa-test is steeds populairder, omdat er veel voordelen aan zitten. De thuistest bestel je gemakkelijk online en deze wordt dan anoniem opgestuurd. De test zit in een blanco envelop zonder logo's of de naam van het bedrijf. Niemand kan dus aan de buitenkant zien dat het een soa-test is! Je kunt de test zelf thuis doen, wanneer jij dat wilt. Ik bestelde mijn test via Testalize.me, omdat zij testen verkopen die net zo betrouwbaar zijn als de test van de GGD. Het voordeel van thuis testen is natuurlijk dat je geen afspraak hoeft te maken bij de huisarts of soa-poli, maar het thuis kunt doen wanneer jij het wilt en volledig anoniem. Je hebt binnen 48 uur de uitslag binnen. Een anonieme soa-test kost maar €49,95. Via de huisarts is een test aanzienlijk duurder en je hoeft met een anonieme thuistest geen gênante vragen te beantwoorden. Ideaal dus!

Voordeel: Je hoeft niet naar het ziekenhuis, GGD of de huisarts en je kunt het thuis doen wanneer jij het wilt.
Nadeel: Werkt alleen als je op Chlamydia en Gonorroe wilt laten testen (dat komt het meest voor, maar check wel goed of degene van wie jij een soa zou kunnen hebben dus een van deze twee soa's heeft).

Soa-test via de GGD

De GGD bij jou in de buurt heeft als het goed is een soa-poli. Je kunt je daar aanmelden om je te laten testen, meestal op vaste tijden. Het voordeel hiervan is dat je online of telefonisch een afspraak kunt maken. Het kost ook niks om je daar te laten testen (mits je jonger dan 25 jaar bent en er een groter risico is dat je een soa hebt). Het nadeel is de 'walk-of-shame'... Je moet allerlei genante vragen beantwoorden en met een beetje pech kom je iemand tegen die je kent. Een vriendin van mij liet zich testen op een soa en kwam toen twee meisjes van dezelfde vereniging tegen. Mega ongemakkelijk natuurlijk!

Voordeel: Gratis laten testen onder de 25 jaar.
Nadeel: Kans om bekenden tegen te komen.

Soa-test via je huisarts

Een laatste optie is om bij je huisarts een verwijsbrief te halen om je te laten testen op een soa. Sommige huisartsen sturen dat zo naar je toe, maar bij andere moet je eerst op gesprek om te praten over jouw seksuele activiteiten (waar je natuurlijk totaal geen zin in hebt). Met het verwijsbriefje van je huisarts kun je naar het ziekenhuis, waar je urine moet inleveren en/of bloed moet laten afnemen, waarna het wordt geanalyseerd in het lab. Het voordeel van een verwijsbrief via je huisarts is dat je op elk willekeurig tijdstip kunt gaan. Het nadeel is dat je gemiddeld tussen de € 100,- en € 250,- kwijt bent voor een soa-test en wanneer je jouw eigen risico nog niet hebt opgemaakt van je zorgverzekering, dan mag je dat mooi zelf aftikken! 

Tip: Komt de post van jouw zorgverzekering nog bij je ouders binnen? Let er dan op dat er waarschijnlijk een brief binnenkomt, waarin staat dat je dit onderzoek hebt laten doen!

Voordeel: Je hoeft niet langs de soa-poli, dus bekenden weten niet dat je een bezoek aan de huisarts brengt voor een soa-test.
Nadeel: Kans dat je eerst langs de huisarts moet, je ouders de brief van de zorgverzekeraar vinden en het is superduur! Tenzij je eigen risico al op is.

Informeer je omgeving

Mocht het zo zijn dat je inderdaad een soa hebt, informeer dan altijd jouw bedpartners van de afgelopen tijd! Natuurlijk zit je er niet op te wachten om iedereen een sms te sturen, maar gelukkig kan je jouw bedpartners anoniem informeren via de website van GGD Nederland: www.partnerwaarschuwing.nl. Als je een soa hebt, krijg je een code toegestuurd of je kunt hem aanvragen bij je huisarts of soa-poli. Met deze code kun je inloggen op de website. Je kunt dan anoniem een sms laten versturen naar jouw bedpartners, zodat zij het bericht krijgen om zich ook te laten testen. Scheelt je een hoop ongemakkelijke (telefoon)gesprekken en appjes!

Behandeling van een soa

Denk jij een soa te hebben? Onderneem dan meteen actie! Een soa is vaak met een korte antibioticakuur te verhelpen, mits je er tijdig bij bent. Als je te lang met een soa rondloopt, kan je er zelfs onvruchtbaar van worden. Dus ook al heb je geen last, maar twijfel je of je een soa kunt hebben... laat je dan altijd testen! 

En onthoud: better safe than sorry! 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.