Skip to main content

Motorrijbewijs halen: dit moet je weten!

Denk jij erover na om je motorrijbewijs te halen? Vet! Maar voordat je begint aan je motorrijbewijs, zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Lees hieronder wat je moet weten over het halen van je motorrijbewijs.

Wanneer mag je beginnen met motorrijles?

Motorrijles werkt net iets anders dan autorijles. Dit komt, doordat motoren verschillende ‘zwaartes’ kunnen hebben. Er is de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A). Voor de lichte motor mag je op je 17e beginnen met rijlessen, maar afrijden mag pas als je 18 bent. Voor de middelzware motor mag je rijlessen volgen als je 19 bent en je al een A1-rijbewijs hebt. Als je nog geen A1-rijbewijs hebt, mag je pas beginnen met motorrijlessen als je 20 bent. Je mag voor het motorrijbewijs A2 ook pas vanaf je 20e afrijden. Voor het zwaarste motorrijbewijs (A) mag je beginnen met lessen als je 21 jaar bent. Vanaf die leeftijd mag je ook het examen voor het A-rijbewijs doen.

Hoe zoek je een motorrijschool?

Heb jij je autorijbewijs al gehaald en heb je goede ervaringen met die rijschool? Informeer dan of zij ook motorrijles geven. Het is ook altijd goed om aan mensen om je heen te vragen of zij een goede motorrijschool weten. Het is daarnaast verstandig om ook online wat onderzoek te doen. Zoek de rijscholen op en kijk of je extra informatie kunt vinden. Lees bijvoorbeeld de reviews als deze er zijn.

Wat heb je nodig voor motorrijlessen?

Als je een fijne rijschool hebt gevonden, kun je beginnen met lessen. Vraag meteen je theorie-examen aan, want dit heb je nodig om praktijkexamen te doen. Tijdens de eerste lessen kun je in kleding van de rijschool lessen, maar als je zeker weet dat je voor het rijbewijs wilt gaan is het beter om eigen kleding aan te schaffen. Naast dat het een stuk hygiënischer is, is het ook prettiger om in kleding te lessen die comfortabel zit. Alpinestars motorkleding heeft bijvoorbeeld een ruim assortiment met veilige motorkleding die ook comfortabel zit. Een eigen helm is ook een aanrader. Zorg dat de helm lekker zit en je goed beschermt.

Hoe verlopen de motorrijlessen?

Bij de eerste lessen begin je met de speciale verrichtingen voor voertuigbeheersing. Op een afgesloten terrein leer je dan stapvoets rijden, slalommen, achtje draaien, remmen, keren, parkeren en lopen met de motor. Na het halen van het examen Algemene Voertuigbeheersing (AVB) mag je beginnen met lessen op de openbare weg. Je moet dan alleen nog het laatste examen Algemene Verkeersdeelneming (AVD) halen, voordat je zelf de weg op mag met je motor. De gemiddelde kosten voor het halen van je motorrijbewijs vind je op de website van het CBR.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.