Skip to main content

Mijn studie: Media en Cultuur aan de UvA

Er zijn tegenwoordig zoveel studies waar je uit kan kiezen dat het soms lastig is om de beste studie te kiezen. Ben jij geïnteresseerd in kunst, de nieuwste technieken en media? Ben je op zoek naar een journalistieke studie op universitair niveau? Dan is de bachelor Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam misschien wat voor jou!

Aantal eerstejaars studenten: 118
Duur: 3 jaar, 180 EC
BSA: 48 EC
Contacturen eerste jaar: 6-12 uur per week
Voertaal: Engelse hoorcolleges, Nederlandse werkcolleges
School: Universiteit van Amsterdam

Wat houdt de studie in?

Media en cultuur klinkt misschien vaag maar het houdt in dat je kijkt naar de cultuur en de ideeën achter mediaobjecten. Wat er te zien is op tv, wat er in de krant staat en vooral hoe het is neergezet, daar is lang over nagedacht. Achter reportages, films en reclamespotjes zit veel meer werk dan je misschien nu denkt. In de studie Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam ga je hiernaar op zoek. Zie het als een analytische studie van wat er te zien is op verschillende mediums.

In het eerste jaar volg je dezelfde vakken als de studenten van de studie Media and Information. Deze studie is volledig in het Engels en meer gericht op nieuwe technieken in de media. Denk hierbij aan virtual reality, animaties, CGI en smartphones. Het eerste jaar heeft veel vakken waardoor je de basis kent van de begrippen, opvattingen en ideeën. Na het eerste jaar kies je je eigen richting. Je kan kiezen uit film, televisie of nieuwe media. In het derde jaar is er ruimte voor keuzevakken, een minor of een stage.

De studielast is erg laag, per week ben je er ongeveer 25 uur mee bezig, maar als je wil kan je het redden met minder uren. Er is genoeg tijd voor een sociaal leven of een leven bij een studentenvereniging. Daarnaast heeft de studie ook een eigen studievereniging, Off-screen. De vereniging organiseert vakanties, elke maandagavond een borrel en heeft daarnaast veel studiegerelateerde activiteiten.

Eigen ervaring

Mijn eigen ervaring met de studie is dat ik het wat praktischer had verwacht. Het viel tegen hoe weinig media je uiteindelijk zelf maakt. Het is echt een universitaire studie waarbij je teksten induikt en objecten analyseert. Wees niet bang om veel lange teksten te moeten lezen. De ondersteuning van de docenten is groot, je kan hen vaak mailen en ze staan open voor je vragen.

Mocht je echt journalistiek willen studeren en zelf artikelen schrijven dan moet je toch misschien naar het hbo gaan. Je moet dit niet zien als een studie waarbij je continue films, artikelen en reportages maakt. Wel is er een master na deze studie mogelijk waarbij je de journalistieke vaardigheden alsnog jezelf aanleert.

Voordelen: De studie heeft weinig contacturen en je hebt 'maar' 48 punten nodig om door te mogen. Daarnaast kan je (sociale) media bestuderen en zijn er verschillende vervolgmogelijkheden. De stad Amsterdam is een druk maar erg leuk!
Nadelen: De studie kent weinig praktijkonderdelen en is grotendeels analytisch van aard.
 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.