Skip to main content

Meebeslissen bij jouw studie doe je zo

Te laat je cijfers terug krijgen, voor niks dure boeken gekocht, vakken die nergens op slaan en niemand die wat doet met jouw ideeën. Dat moet beter kunnen, maar hoe? Via de opleidingscommissie! Lees hieronder hoe dit werkt.

We willen allemaal betere docenten, minder toetsen en minder chaos tijdens het studeren. Ook ik en ik was het zat dat er niet geluisterd werd door de school. Daarom ben ik nu al 3 jaar lid van de opleidingscommissie. Omdat de kans groot is dat je geen idee hebt wat dat is leg ik het allemaal uit.

Wat is een opleidingscommissie?

Elke opleiding heeft een eigen opleidingscommissie (OC). Er zijn 6 tot 8 leden, de helft is docent en de andere helft student. De OC vergadert over van alles. Bijvoorbeeld die ene docent van de vorige periode waar iedereen over zat te klagen. Of de noodzaak van een magnetron voor studenten.

Wat doet zo’n OC

Door dat praten over de opleiding en de kritiek en ideeën van studenten kan er een advies opgesteld worden, zoals dat er magnetrons moeten komen. Dit wordt dan naar het bestuur gestuurd.

Maar dat is niet alles! Sinds 2017 hebben OC’s instemmingsrecht. Elk jaar wordt de onderwijs- en examenregeling(OER) vernieuwd. Hier staan alle rechten en regels van studenten, docenten en de opleiding in. Hoe lang docenten hebben om jouw cijfer in Osiris in te voeren, maar ook hoe vaak je mag herkansen. Door het instemmingsrecht moet de OC met deze veranderingen instemmen voordat het officieel is. Doen ze dat niet? Dan moet jouw opleiding in gesprek gaan met de OC en moeten misschien zelfs aanpassingen maken tot de OC instemt. 

TIP: Hoe alles precies werkt kun je op de website voor opleidingscommissies lezen. 

Waarom je lid moet worden

Door lid te worden kun je actief mee denken en beslissen over je eigen studietijd en zorgen dat de opleiding echt luistert naar wat studenten willen en nodig hebben. Je krijgt behind the scenes nieuws over jouw opleiding, voordat dit openbaar wordt gemaakt. Daarnaast heb je veel contact met docenten, opleidingsmanagers en het bestuur en weet je dus precies voor welke dingen je bij wie moet zijn.
En ook niet onbelangrijk, je krijgt er ook nog voor betaald!

Oké leuk, maar hoe dan?

Om lid te worden van een OC moet je gekozen worden. Je kunt je elk jaar verkiesbaar stellen. Hier krijg je vanuit school rond april een mail over. Als je dit hebt gedaan kun je medestudenten aansporen om op jou te stemmen. De studenten met de meeste stemmen zullen uiteindelijk lid worden.

Andere opties

Het kan zijn dat de OC van jouw opleiding al vol zit. Of dat je alleen feedback wilt geven, maar niet wilt beslissen. Bij steeds meer opleidingen kiezen studenten er daarom voor om naast de OC een aparte studentenraad op te richten.

Een studentenraad heeft geen instemmingsrecht, specifieke verplichtingen, verkiezingen of vergoeding. Dit betekent dat studenten meer vrijheid hebben. Er is geen maximum aantal leden en het is een stuk laagdrempeliger, waardoor veel meer studenten kunnen meepraten. Omdat de OC heel klein is, wordt het soms lastig om echt alle studenten te vertegenwoordigen en een studentenraad kan hier goed bij helpen. Alle belangrijke punten van de studentenraad kunnen gedeeld worden met de OC.

Zo komen jouw ideeën en kritiek toch nog bij ze terecht!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.