Skip to main content

Massaprotest studenten voor compensatie leenstelsel op Museumplein

Aanstaande zaterdag protesteren studenten op het Museumplein voor een eerlijke compensatie voor het leenstelsel. Het Compensatieprotest belooft het grootste studentenprotest in jaren te worden. Organisatoren FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) verwachten zeker vijfduizend deelnemers. De actievoerders eisen een eerlijke compensatie voor studenten die onder het leenstelsel vielen, en daardoor grotere schulden hebben moeten maken dan studenten die van een basisbeurs gebruik konden maken.

De voorgenomen compensatie voor de leenstelselgeneratie van 1 miljard euro is volgens de actievoerders volstrekt ontoereikend om de negatieve gevolgen van het leenstelsel voor studenten op te lossen. Voorzitter FNV Young & United Alina Danii Bijl: ‘Met het leenstelsel heeft het Rijk 8 miljard euro bespaard ten opzichte van de andere generaties studenten. Dan kun je je er nu niet met een compensatie van 1 miljard van afmaken en de rest op de studenten afschuiven. Er moet een gelijkwaardige compensatie komen voor alle leenstelselstudenten. Wij zullen immers later ook de rekening van de wooncrisis, klimaatcrisis en de coronacrisis moeten betalen.’

Ook jongerenorganisaties kabinetspartijen doen mee

Bij de protestactie van zaterdag op het Museumplein hebben zich inmiddels tientallen organisaties aangesloten. LSVb-voorzitter Ama Boahene: ‘Ook de politieke jongerenorganisaties van de regeringspartijen doen mee. Voor VVD, D66, CDA en ChristenUnie zou dat een duidelijk signaal moeten zijn: alle studenten in Nederland vinden de huidige compensatie volstrekt onvoldoende en eisen een eerlijke oplossing. Jongeren maken zich grote zorgen over hun toekomst. Blijft de politiek dat negeren of gaan ze nu eens echt luisteren?’

Programma

Het Compensatieprotest begint zaterdag 5 februari om 13.00u op het Museumplein. Er zijn verschillende sprekers waaronder de voorzitters van de LSVb en Young & United. Ook is Bas van Weegberg namens het bestuur van de FNV aanwezig. Gotu Jim en Hang Youth treden op. Tot slot zal er een nieuwe vervolgactie worden aangekondigd. Daarna lopen de demonstranten gezamenlijk in een protestmars van het Museumplein naar het Rembrandtplein en weer terug. Rond 15.30 uur is het programma afgelopen.

Bron: LSVb


 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.