Skip to main content

Leven als millenial student: hoe houd je dit haalbaar?

Geboren in de vorige eeuw en daarna op een vrije manier opgevoed. Daarnaast tijdens jonge jaren blootgesteld aan de opkomst van social media en grote wereldproblematiek. De student van nu valt veelal onder de millenial generatie. Een generatie waar tegenwoordig veel over wordt gesproken, onderzocht en gediscussieerd. Wat is er fout gegaan in de opvoeding en wat maakt deze generatie juist uniek? En vooral: hoe zorgen we ervoor dat zij een gelukkig leven kunnen leiden? Onderdeel uitmaken van de millenial generatie is niet altijd makkelijk. Er wordt veel van je gevraagd en de druk vanuit de samenleving is waanzinnig hoog. Veel studenten hebben hier last van, wat kan leiden tot serieuze problemen. Daarom in deze blog antwoord op de vraag: Hoe houd je het leven als student prettig en haalbaar in onze razendsnelle samenleving?

Goede balans

Op Facebook word je elke week uitgenodigd voor tientallen evenementen. Overal hangen ontelbaar veel posters van veel verschillende evenementen. Er wordt tegenwoordig altijd en overal iets georganiseerd. Elk weekend zijn er vele festivals, feesten en culturele evenementen. Daarnaast moet je studeren, wil je graag geld verdienen en moet je ook nog zo nodig ‘aan je CV werken’. Niet gek dat er veel studenten zijn die hierdoor druk en stress ervaren, wat zich soms zelfs uit in een serieuze burn-out.

Wij kunnen er als millenial generatie niks aan doen dat we leven in een wereld waar je elke dag zonder moeite overprikkeld raakt. Wel kunnen we proberen hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Realiseer je dat er niemand is die alles kan doen en overal bij kan zijn. Ook jij niet! Uit ervaring weet ik dat dit heel moeilijk te accepteren is en de FOMO (Fear of Missing Out) zo om de hoek komt kijken. We willen te veel in een te korte tijd.

Om ervoor te zorgen dat het haalbaar blijft, moet je een goede balans zoeken en grenzen stellen. Ga na wat echt belangrijk voor je is en waar je blij van wordt. Stel prioriteiten en maak keuzes in wat je wel of niet doet. Streef niet naar het onhaalbare, daar word je (op zijn tijd) heel ongelukkig van. Kies daarentegen voor een goede balans van studie en vrije tijd.

Zeg nee!

Als gevolg op het vinden van een goede balans moet je leren ‘nee’ te zeggen. Dit is super moeilijk en vraagt enige oefening. Kun je het eenmaal, dan is het heel waardevol.

Je maakt vast eens mee dat een week eigenlijk te vol zit, maar er niks is dat je af wil of durft te zeggen. Komt er weer zo’n week aan, pak dan je agenda erbij en kies ten minste twee dingen waar je ‘nee’ tegen gaat zeggen. De tijd die hierdoor vrijkomt, plan je niks in. Zet met dikke letters ‘ME TIME’ in je agenda. Dit mag je ook zien als een serieuze afspraak: namelijk een afspraak met jezelf. Deze tijd ga je iets doen waar je rustig en blij van wordt, zoals het lezen van een goed boek of het bakken van een lekkere taart. Pak je deze momenten niet, dan houd je het op langere termijn niet vol. Grijp dus de uitdaging aan, zeg eens ‘nee’ en kies voor jezelf!

Focus op jezelf

Tegenwoordig krijgen we via social media altijd mee wat iedereen aan het doen is. Dit maakt het onvermijdelijk om jezelf niet te vergelijken met anderen. Op social media wordt echter alleen het positieve plaatje gedeeld, wat het gras altijd groener maakt aan de overkant. Probeer te focussen op jezelf, hoe lastig dat ook is. Ieder mens is anders en dat is oké. Ik heb vriendinnen die het weken redden met zes uur slaap per nacht, terwijl ik zelf pas goed functioneer na een nacht van negen uur. Vaak vind ik dit lastig te accepteren, maar ik moet het wel doen. Luister naar je lichaam en heb respect voor jezelf. De een is nu eenmaal sneller overprikkeld dan de ander en iedereen heeft behoefte aan een ander ritme.

Heb jij behoefte aan een avond op de bank? Geef hier dan aan toe! Merk je vervolgens dat de social media posts van anderen je ongelukkig(er) maken? Leg dan je telefoon weg en ga iets anders doen. Het laatste dat je wilt is je minder goed voelen door een foto van een ander, die waarschijnlijk ook nog eens onrealistisch is!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.