Skip to main content

Je eerste auto kopen: waar let je op?

Yes! Eindelijk heb je je rijbewijs in the pocket. Op dit moment is niks fijner dan officieel te mogen rijden! Je kunt natuurlijk in de auto van je ouders of opa en oma rijden, maar je kunt ook op zoek gaan naar je eigen auto. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een auto gaat kopen? En hoe doe je dat met een studentenbudget? En waar haal je zo’n auto vandaan? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over je eerste auto!

Checklist eerste auto

Stel je hebt niks met auto’s, waar let je dan op? Hier een checklist voor als je een auto gaat kopen:

  • Algemene Periodieke Keuring (APK): zorg ervoor dat de auto door de APK heen is en het liefst kort geleden. Zo is er een grotere kans dat je er nog een tijdje mee kan rijden zonder problemen. Een APK kost gemiddeld tussen de €25 en €50 voor een benzineauto en tussen de €45 en €68 voor een dieselauto. Wanneer er tijdens de keuring een probleem wordt gevonden, moet je laten repareren wat stuk is. Dit zijn allemaal extra kosten die je als student niet kunt veroorloven. Let op de APK dus!
  • Kilometerstand: kijk goed naar de kilometerstand van de auto. Een benzineauto is na 250.000 km toe aan vervanging en een dieselmotor na zo’n 350.000 km. Laat je dus niet ompraten als er veel kilometers op de teller staan.
  • Bouwjaar: Hoe ouder de auto is, hoe goedkoper je verzekering voor de auto is. Houd er wel rekening mee dat oudere auto’s vaak al problemen hebben met roest. Het is een afweging die je moet maken: liever meer betalen voor een nieuwere auto of minder betalen voor je verzekering.
  • Proefrit: het is belangrijk om een proefrit te maken en dan alles uit te testen. Alle lampjes in de auto, de radio, de airco en alle andere knopjes. Kijk ook altijd even hoe de banden eruit zien. Probeer de rem goed uit en rij verschillende snelheden en op verschillende wegen (hard en onverhard). Neem ook even een kijkje onder de auto om te checken of het niet één bonk roest is. Zorg dat je niet alleen gaat kijken voor een auto en neem iemand mee die er veel verstand van heeft. Dit om een miskoop te voorkomen!
  • Kenteken: online kun je een gratis check doen op de auto. Je voert het kenteken in en dan zie je hoe het zit met de APK, hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor de auto en andere gegevens. Handig om even na te kijken.

Waar scoor je een auto?

Er zijn enorm veel sites waar je jouw eerste auto kunt kopen. Zo kun je bijvoorbeeld via Facebook ‘Marketplace’ auto’s vinden. Zij hebben ook bepaalde filters die je kunt instellen om gerichter te zoeken naar een bepaalde auto. Op Marktplaats zijn ook genoeg voertuigen te vinden. Maar je kunt natuurlijk ook naar autodealer bij jou in de buurt gaan. Hoe je die vindt? Google is je grootste vriend om lokale bedrijven te vinden!

Prijs van een auto

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. De kunst is om goed te zoeken en wie weet vind je dan een pareltje. Als je net je rijbewijs hebt gehaald, moet je met deze auto nog veel leren. Neem dus niet een al te dure auto. Misschien kun je ook nog wat afdingen wanneer je een proefrit hebt gemaakt.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.