Skip to main content

Is geld lenen tijdens je studie een goed idee?

Wil je misschien geld lenen tijdens je studie? Denk daar vooral eerst goed over na! Het is erg belangrijk om na te gaan of je een lening nodig hebt of niet. En zo ja, hoeveel je nodig hebt. Voor velen is lenen bij Duo een redding, maar door anderen wordt deze optie flink misbruikt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op vakantie gaat of een nieuwe garderobe aanschaft van deze lening, maar dit gebeurt vaak wel. En dat is jammer, want er zijn een paar vervelende nadelen aan verbonden.

Nadelen:

-          Duo: ”Afgestudeerd? Gefeliciteerd, wat fijn! Dan wordt het nu tijd om ons terug te betalen.” Je bent dan wel klaar met je opleiding, je zit nog wel met de lasten opgescheept.

-          Iedereen kent inmiddels de uitspraak “Geld lenen kost geld” en dat gaat ook op wanneer je leent van Duo. Alles wat je leent, moet je ook weer terugbetalen, mét rente! Weliswaar een kleine rente, maar over een groot bedrag is het alsnog vervelend. Veel afgestudeerden vinden niet gelijk werk, en zelfs als je dat geluk wel hebt is een starterssalaris ook niet altijd alles… Na maximaal 2 jaar móét je beginnen met afbetalen, dus houdt rekening met de financiële situatie van je toekomstige ik!

-          Als je eenmaal bent afgestudeerd en een geweldige baan hebt gevonden, vind je het misschien ook wel tijd worden om een eigen huisje te kopen. Wanneer je een fikse studieschuld hebt, kan je problemen ondervinden bij het aanvragen van een hypotheek.

-          De rente die duo hanteert fluctueert. Dat betekend dat de rente elke 5 jaar kan veranderen. Hierdoor weet je nooit precies waar je aan toe bent.

Naast deze nadelen, zijn er natuurlijk ook een hoop verleidelijke redenen waarom je wél een lening bij Duo aan kunt vragen.

Voordelen:

-          Het is een snelle, gemakkelijke en zekere vorm van inkomsten.

-          Je kan minder of niet werken en nog steeds rondkomen. Hierdoor heb je meer tijd voor je studie of om aan je CV te werken.

-          Studeren is al stressvol genoeg, door te lenen via Duo hoef je je minder of zelfs geen zorgen te maken over geld.

-          Je kan je lening maandelijks wijzigen, stopzetten en activeren. Dit is handig als je weet dat er een dure maand aan zit te komen i.v.m. studieboeken of iets dergelijks, maar bijvoorbeeld ook wanneer je in een vakantie (extra) kan werken en je de lening niet/minder nodig hebt.

-          Maximaal 2 jaar nadat je bent afgestudeerd, moet je een maandelijks bedrag overmaken naar Duo om je lening af te lossen. Hier zit een minimum per maand aan. Als je inkomen aan de lage kant is, houdt Duo hier rekening mee en eisen ze een lager bedrag per maand.

-          Je hebt 15 of 35 jaar de tijd om je lening af te lossen (dit ligt eraan wanneer je het geld van Duo hebt geleend). Als je altijd netjes het minimumbedrag terug hebt betaald en het aflostermijn verstreken is, vervalt de rest van het geleende bedrag.

Dus... Wel of niet lenen? 

Onder het mom dat geld lenen je uiteindelijk alleen maar geld kost, wordt het afgeraden een studentenlening af te sluiten. Maar als je twijfelt of je zonder die lening nog rond kunt komen, is er één manier om daar achter te komen. En dat is rekenen. Je kan alle voor- en nadelen wel van elkaar afwegen, maar door na te gaan wat je inkomsten en uitgaven zijn kom je er pas achter waar je verstandig aan doet.

Zijn je inkomsten en uitgaven in evenwicht, of houdt je geld over? Mooi! Dan hoef je niks bij te lenen, en dus ook niks terug te betalen als je afgestudeerd bent.  

Kom je geld te kort? Kan je niet (vaker) gaan werken? Zijn er geen uitgaven meer waarop je kunt bezuinigen? Dan is het misschien verstandig om een lening aan te vragen bij Duo.  

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.