Skip to main content

Interview supermarktmanager: functie door de ogen van de ervaringsdeskundige

Supermarktmanagers hebben een behoorlijk takenpakket voor zich: leiding geven, het aansturen van personeel, het controleren van cijfers. Hoewel dit beroep veel voorkomt is er toch nog weinig over bekend. Daarom vroegen we een supermarktmanager naar zijn ervaringen in het vakmanschap.

Wat is je taak eigenlijk als supermarktmanager?

"Als supermarktmanager ben ik verantwoordelijk voor alles omtrent het personeel. Ik stuur dus niet alleen de afdelingsmanagers aan, maar ook het personeel dat weer onder hen valt. Ik ben eindverantwoordelijk voor hoe de winkel eruit ziet en functioneert. Als er iets mis gaat, dan komt dat eigenlijk altijd bij mij terecht."

En wat doe je dan zoal?

"Elke dag stuur ik medewerkers aan, zoals de vakkenvullers, caissières, magazijnmedewerkers en medewerkers op de versafdeling. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat er altijd voldoende mensen zijn om alles draaiende te houden. Dat vereist een hoop flexibel plannen, want je kan ineens te maken krijgen met uitval. Dan moet je als manager direct vervanging weten te regelen, of je moet een andere slimme manier hebben om afwezigheid op te vangen. Ik ben ook betrokken bij functioneringsgesprekken en het aannemen dan wel ontslaan van personeel."

"Veel mensen denken dat de taken van een supermarktmanager daar eindigen, maar ik stel daarnaast nog rapportages op. Dat maakt het werk erg variërend en uitdagend. Ik moet er voor zorgen dat er voldoende voorraad is, maar moet tegelijkertijd de inkoop- en verkoopcijfers in de gaten houden. Dat alles doe ik in overleg met de regiomanager."

Heb je daar eigenlijk een opleiding voor?

"Je hebt niet een specifieke opleiding tot supermarktmanager, nee. Je wordt eigenlijk altijd intern opgeleid zodat je weet hoe alles werkt. Maar je hebt wel degelijk een streepje voor als je over een gerelateerd HBO diploma beschikt, zoals een van sales, hospitality of commerciële economie. Iets in die richting is zeker passend. Je moet namelijk goed zijn met cijfers en resultaatgericht werken om je doelstellingen te behalen. Een beetje financieel inzicht is dan echt wel een vereiste."

"Verder kan je ook prima aan de slag met een horeca, retail of hospitality diploma. Als supermarktmanager ben je ten slotte ook het gezicht van de winkel. Je komt vaak dezelfde klanten tegen, dus die verwachten wel een behoorlijk stuk service en klantvriendelijkheid van jouw kant. En je werkt heel nauw met je team. Dat bestaat vaak uit jonge mensen die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken en nog van alles hebben spelen: school, hun thuissituatie, puberteit. Je moet je ook wel een beetje in hun in kunnen leven, terwijl je wel streng en rechtvaardig blijft. Ik vind het mooiste dan ook om hun te motiveren en te helpen om door te groeien. Communication is key. Je moet dus een beetje van alle markten thuis zijn."

Waarom zou iemand voor het beroep als supermarktmanager moeten kiezen?

"Het is en blijft gewoon een heel uitdagend beroep. Iedere dag brengt weer wat nieuws. De ene keer valt een medewerker plots uit en moet je hectisch op zoek naar manieren om dat op te vangen. De andere keer moet je zorgvuldig alle voorraden tellen. Die afwisseling maakt het voor mij de perfecte baan. En het is natuurlijk best stoer om te zeggen dat je als supermarktmanager de verantwoordelijkheid hebt over je eigen winkel en een team van 100 man aanstuurt."

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.