Interview supermarktmanager: functie door de ogen van de ervaringsdeskundige
Supermarktmanagers hebben een behoorlijk takenpakket voor zich: leiding geven, het aansturen van personeel, het controleren van cijfers. Hoewel dit beroep veel voorkomt is er toch nog weinig over bekend. Daarom vroegen we een supermarktmanager naar zijn ervaringen in het vakmanschap.
Wat is je taak eigenlijk als supermarktmanager?
"Als supermarktmanager ben ik verantwoordelijk voor alles omtrent het personeel. Ik stuur dus niet alleen de afdelingsmanagers aan, maar ook het personeel dat weer onder hen valt. Ik ben eindverantwoordelijk voor hoe de winkel eruit ziet en functioneert. Als er iets mis gaat, dan komt dat eigenlijk altijd bij mij terecht."
En wat doe je dan zoal?
"Elke dag stuur ik medewerkers aan, zoals de vakkenvullers, caissières, magazijnmedewerkers en medewerkers op de versafdeling. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat er altijd voldoende mensen zijn om alles draaiende te houden. Dat vereist een hoop flexibel plannen, want je kan ineens te maken krijgen met uitval. Dan moet je als manager direct vervanging weten te regelen, of je moet een andere slimme manier hebben om afwezigheid op te vangen. Ik ben ook betrokken bij functioneringsgesprekken en het aannemen dan wel ontslaan van personeel."
"Veel mensen denken dat de taken van een supermarktmanager daar eindigen, maar ik stel daarnaast nog rapportages op. Dat maakt het werk erg variërend en uitdagend. Ik moet er voor zorgen dat er voldoende voorraad is, maar moet tegelijkertijd de inkoop- en verkoopcijfers in de gaten houden. Dat alles doe ik in overleg met de regiomanager."
Heb je daar eigenlijk een opleiding voor?
"Je hebt niet een specifieke opleiding tot supermarktmanager, nee. Je wordt eigenlijk altijd intern opgeleid zodat je weet hoe alles werkt. Maar je hebt wel degelijk een streepje voor als je over een gerelateerd HBO diploma beschikt, zoals een van sales, hospitality of commerciële economie. Iets in die richting is zeker passend. Je moet namelijk goed zijn met cijfers en resultaatgericht werken om je doelstellingen te behalen. Een beetje financieel inzicht is dan echt wel een vereiste."
"Verder kan je ook prima aan de slag met een horeca, retail of hospitality diploma. Als supermarktmanager ben je ten slotte ook het gezicht van de winkel. Je komt vaak dezelfde klanten tegen, dus die verwachten wel een behoorlijk stuk service en klantvriendelijkheid van jouw kant. En je werkt heel nauw met je team. Dat bestaat vaak uit jonge mensen die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken en nog van alles hebben spelen: school, hun thuissituatie, puberteit. Je moet je ook wel een beetje in hun in kunnen leven, terwijl je wel streng en rechtvaardig blijft. Ik vind het mooiste dan ook om hun te motiveren en te helpen om door te groeien. Communication is key. Je moet dus een beetje van alle markten thuis zijn."
Waarom zou iemand voor het beroep als supermarktmanager moeten kiezen?
"Het is en blijft gewoon een heel uitdagend beroep. Iedere dag brengt weer wat nieuws. De ene keer valt een medewerker plots uit en moet je hectisch op zoek naar manieren om dat op te vangen. De andere keer moet je zorgvuldig alle voorraden tellen. Die afwisseling maakt het voor mij de perfecte baan. En het is natuurlijk best stoer om te zeggen dat je als supermarktmanager de verantwoordelijkheid hebt over je eigen winkel en een team van 100 man aanstuurt."