Skip to main content

Interview: Studentondernemers Jon-Joost en Eva

Iedere maand interview ik een student die naast zijn of haar studie ook een eigen onderneming heeft. Deze maand sprak ik voor het eerst met een studentondernemers duo! Jon-Joost en Eva besloten hun bedrijf te starten toen ze nog aan het studeren waren.

Hoi Eva en Jon-Joost, wat leuk dat ik jullie mag interviewen! Kunnen jullie wat over jezelf vertellen?

Eva: Ik ben 23 jaar, woon in Leiden en heb CMD (Communicatie & Multimedia Design) gestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Dit jaar heb ik mijn afstudeerstage bij PostNL gedaan en inmiddels werk ik als UX Designer bij het servicedesignbureau Essense in Amsterdam. In de zomer ben ik veel op het strand te vinden en daar beoefen ik graag mijn sport: volleybal.

Jon-Joost: Ik ben 25 jaar, geboren en wonend in Leiden en ben in 2017 afgestudeerd in Economie & Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Mijn hobby's liggen vooral bij sport: ik voetbal graag en ben jeugdtrainer. Daarnaast ben ik Finance trainee bij Yacht. Eva en ik kennen elkaar trouwens van de Odessa, een kroeg in Leiden!

Vertel! Wat voor onderneming hebben jullie en waar houden jullie je allemaal mee bezig?

Eva: Wij houden ons bezig met het bouwen van websites en webshops, het beoordelen van websites (expert reviews), het ontwerpen van applicaties (wireframes en design) en huisstijl ontwerpen (logo’s, magazines, folders etc.). Wij kunnen zodoende meerdere aspecten leveren en voorkomen hiermee dat er meerdere en verschillende partijen ingeschakeld moeten worden wat vertraging of miscommunicatie kan opleveren.

Jon-Joost: Zelf ben ik erg ondernemend ingesteld en toen wij elkaar leerden kennen bleek dat wij beide interesse hadden in de online wereld. Ik leerde websites bouwen en optimaliseren in Wordpress en Eva hield zich tijdens haar studie al veel bezig met apps en websites, met name gericht op UX Design. Dat leek mij een goed vertrekpunt om onze vaardigheden te bundelen in een bedrijf.

Eva: Er worden namelijk zoveel websites gebouwd zonder het uitgangspunt van een goed UX Design, dit moest beter kunnen dachten wij. In onze omgeving waren een aantal mensen die graag een bedrijf wilden opstarten en wij konden zodoende zorgen voor de digitale en online realisatie.

Jullie hebben het bedrijf gestart toen jullie nog studeerden. Waarom besloten jullie toen al te starten en niet te wachten tot jullie klaar waren? Heeft dat een speciale reden?

Jon-Joost: Het was enerzijds een soort afleiding van de studie en anderzijds was daar ook de ruimte voor om het te doen. Het ging goed hand in hand, dus waarom niet?!

Eva: En daarnaast was het ook om af en toe wat bij te kunnen verdienen naast de studie. Dit vond ik toch wel wat leuker dan een bijbaan in de horeca of bij de supermarkt! Ik vond het leuk om kennis uit mijn studie gelijk toe te kunnen passen in de praktijk en heb hierdoor ook weer veel kunnen leren zoals het omgaan met klanten.

Jullie zijn het eerste studentondernemers duo dat ik interview. Veel studenten gaan dit ondernemers avontuur in hun eentje aan. Wat zijn de voordelen van het samen ondernemen volgens jullie?

Jon-Joost: Voordelen zijn ongetwijfeld meer kennis en de mogelijkheid om elkaar aan te kunnen vullen. Vaak is het goed om verschillende inzichten te kunnen hebben om zodoende tot het beste resultaat te komen. En wij vonden het natuurlijk erg gezellig!

Eva: Een vereiste is natuurlijk wel dat je goed kan samenwerken. Als je constant met elkaar overhoop ligt is dat geen prettige manier van ondernemen. Tuurlijk waren wij het ook weleens oneens. Dit kwam dan voornamelijk omdat we een andere achtergrond hadden; Jon is wat commerciëler en rationeler qua denken en ik maak beslissingen meer op basis van mijn gevoel. Maar uiteindelijk kwamen we er altijd weer goed uit!

Waar hebben jullie je in verdiept voordat jullie startten met jullie bedrijf? 

Eva: We hebben ons een beetje ingelezen op de KvK-site, maar echt veel is er niet voor nodig om een bedrijf te beginnen. Vooral een goed idee eigenlijk! Uiteraard begon het allemaal pas officieel toen we ons hadden ingeschreven bij de KvK.

Welke dingen zijn jullie in de afgelopen maanden tegenaan gelopen waarvan jullie nu denken: “Hadden we dat toen maar geweten!”

Jon-Joost: Eigenlijk hebben we niet heel veel tegenvallers gekend. We hebben voor onszelf goed afgebakend hoe we te werk willen gaan en op welke manier. Dat scheelt natuurlijk. Daarnaast is ons bedrijf nooit onze enige bezigheid geweest. Anderen zullen wellicht een volledige focus op hun bedrijf nodig achten, maar ik vind het juist interessant om ook buiten ons bedrijf meer ervaring en kennis op te doen. Inmiddels ben ik dus ook als Finance trainee gestart bij Yacht. Dit betekent niet dat onze activiteiten voor Jon & Eve webdesign worden gestaakt. Wellicht op een iets lager pitje, maar mocht er een interessante of uitdagende opdracht zich voordoen staan wij hier altijd voor open. Er zitten namelijk genoeg uren in een week ;).

Eva: Hier sluit ik mij volledig bij aan. Bij Essense wil mij graag verder ontwikkelen en vanuit deze functie kan ik erg veel ervaring en kennis op doen, wat ik natuurlijk heel interessant vind.

Hebben jullie nog tips voor studenten die ook graag een onderneming willen starten?

Jon-Joost: Mocht je een goed idee hebben, twijfel dan niet en ga er gewoon voor! Wellicht met anderen, maar alleen kan ook natuurlijk. Laat je ook niet demotiveren door mensen die alleen maar beren op de weg zien. Waar een wil is, is een weg zeg ik altijd maar. Mocht je het uiteindelijk echt niks vinden, komen er weer andere kansen! Een extra tip nog: zorg dat je je studie altijd probeert af te maken of te combineren (tenzij je bedrijf inmiddels zo groot is geworden of hard groeit dat dit niet meer mogelijk is). Wellicht staat je hoofd er niet altijd naar, maar mocht het niks worden met je bedrijf kan je altijd nog hierop terugvallen.

Eva: Alleen of samen starten is dus niet zo’n heikel punt, op voorwaarde dat je je partner natuurlijk goed kent en kan vertrouwen!

Wat is jullie ultieme droom? Waar staan jullie over een aantal jaar?

Eva: Met de extra opgedane ervaringen en kennis van Jon in de Finance en die van mij in UX Design, kunnen we Jon & Eve webdesign eventueel uitbouwen tot een groter bedrijf. Vooralsnog opereren we nog redelijk kleinschalig, maar wellicht dat we tegen die tijd groter gaan uitpakken...

Als studenten ondernemers willen worden en een website nodig hebben, waar kunnen we jullie dan vinden?

Jon-Joost: Wij zijn te vinden op www.joneve.nl en op Facebook.

Eva: Daar kunnen jullie ook meer over onze projecten of opleveringen vinden. Momenteel zijn onze huisgemaakte etiketten voor wijnflessen en bierflesjes erg in trek! Staat ver af van webdesign, maar ook voor deze huisstijl ontwerpen zijn wij te benaderen!

Ik wil jullie bedanken voor dit leuke interview! We wensen jullie heel veel succes met Jon & Eve!

Ben je zelf studentondernemer en lijkt het je leuk om ook geïnterviewd te worden, mail dan naar rebecca@studentensteden.nl, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.