Skip to main content

Interview: Studentondernemer Tim Goudswaard

Iedere maand interview ik een student die naast zijn of haar studie ook een eigen onderneming heeft. Deze maand sprak ik met Tim Goudswaard, student Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanuit een project van zijn studie is hij ondernemer geworden!

Wat leuk dat ik je mag interviewen voor StudentenSteden! Wil je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Tim Goudswaard, ik ben 24 jaar, woon in Utrecht en ik studeer Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam.

Jij bent een onderneming aan het starten vanuit een project dat jij eerder hebt gedaan tijdens je studie. Vertel!

Dit kwam tot stand toen wij de opdracht kregen om een snack te ontwerpen die aan een aantal voorwaarden moest voldoen. Zo moest de snack Kcal technisch passen in een dagelijkse keuzen (< 75kcal per 100gr) en/of moest het een duurzaam aspect hebben. Uiteindelijk kwam ik op het idee om een snack te ontwerpen voor ouderen. Dit idee kreeg ik na het krijgen van een college over Sarcopenie (afbraak van spiermassa bij ouderen). Naar schatting zou in de 2030 circa 30% van de wereld bevolking 65+ zijn, tevens zijn circa 30% van de ouderen in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen ondervoed en komen een groot tekort aan eiwitten. Hierdoor kwam ik op het idee een product te ontwikkelen dat makkelijk te eten is, bij de doelgroep past en een enorme bron van eiwit bevat, tevens als calcium en vitamine D. Namelijk: roomijs.

Het werd van een project uiteindelijk je onderneming. Hoe heb je dit aangepakt?

Ik werk samen met een andere klasgenoot. Er is een instantie bij ons op school die ons een platform geeft om ons te kunnen ontwikkelen als ondernemers. Ook kreeg ik veel hulp aangeboden na het winnen van de publiekprijs op het snackevenement van 2018. We zijn nu nog erg bezig om alles op het juiste spoor te zetten en kunnen veel hulp vragen bij experts.

Welke dingen liep je tegenaan? Je verkoopt een voedselproduct, zijn er speciale regels waar je rekening mee moet houden?

Er zijn ontzettend veel regels en wetten waar wij rekening mee moeten houden. Zo hebben we te maken met de wetgeving betreft voedingsclaims, patentenrecht en hygiëne. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een patent te zetten op een voedingsproduct behalve als je een USP (unique selling point) hebt. In ons geval zijn we bezig met een aminozuursamentelling die goed past bij ouderen.

Wat vind je het leukste aan het hebben van een eigen onderneming?

Alle onderzoek die nodig is om een onderneming zoals deze van de grond te krijgen vind ik erg leuk, zo hebben we al 2 keer een sensorische onderzoek gedaan bij het Amstelhuis in Amsterdam met de bewoners van het verzorgingstehuis. Ook is het samen werken met verschillende experts ontzettend leuk en leerzaam, zo leer je van iedereen weer wat nieuws.

Wat is je grootste droom wat betreft je onderneming?

Mijn grootste droom is om meerdere afnemers over Nederland te hebben en later ook uit te kunnen breiden naar het buitenland. Voor nu zijn we bezig met het uitbreiden van de diepte in ons assortiment, door bijvoorbeeld meer smaken te creëren. Uiteindelijk kunnen we in de toekomst twee kanten op: Of we bouwen een merk op en verkopen dit aan een bedrijf die kapitaal genoeg heeft om  grote fabrieken te maken, óf we gaan zelf uitbreiden en investeren in mogelijkheden om de productie te verhogen. De ouderenbusiness is een miljardenbusiness aan het worden en daarom zijn er veel mogelijkheden in deze sector.

Heb je nog tips of wijze woorden voor studenten die er ook over na zitten te denken om een eigen onderneming te beginnen?

Als het iets is waar je je tijd en ziel in wil stoppen zou ik het zeker doen. Het hebben van een onderneming kost enorm veel tijd en je moet bereid zijn dit ervoor over te hebben. Je kan het niet halfslachtig doen. All-in or all-out. That's it. Als laatste advies zou ik zeggen om jezelf te omgeven met een netwerk aan experts op verschillende vlakken. Zo heb je altijd iemand aan wie je hulp kan vragen, there is no shame in asking for help.

Waar kunnen we meer informatie vinden over jou en je onderneming?

We hebben op dit moment alleen een Instagram-pagina omdat we nog een BV in oprichting zijn hebben we nog geen site. Binnenkort zal er wel een website online komen.

Tim, bedankt voor je tijd! Wat een super tof product zijn jullie op de markt aan het brengen. Heel veel succes gewenst!

Ben je zelf studentondernemer en lijkt het je leuk om ook geïnterviewd te worden, mail dan naar rebecca@studentensteden.nl, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.