Skip to main content

Interview: Studentondernemer Laila Lelieveld

Iedere maand interview ik een student die naast zijn of haar studie ook een eigen onderneming heeft. Deze maand sprak ik met Laila Lelieveld die de studie Communication and Multimedia Design doet aan de Hogeschool Utrecht. Deze creatieveling besloot een bedrijf te starten waarin ze haar passie voor fotografie en grafisch ontwerp kwijt kan uiten. 

Hi Laila, thanks dat ik je mag interviewen voor Studentensteden. Kun je wat over jezelf vertellen?

Hoi! Ik ben Laila en ben 25 jaar. Ik ben opgegroeid in Den Haag en woon nu in Zoetermeer. Ik ben in 2013 afgestudeerd als grafisch vormgever aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeropdracht van mijn vervolgopleiding, HBO Communication and Multimedia Design (CMD) aan Hogeschool Utrecht. In mijn vrije tijd spreek ik graag af met vriendinnen en vind je me vaak op een terrasje – het liefst met een wijntje en heerlijke nacho’s erbij.

Je bent student én ondernemer en je doet heel veel dingen. Zo fotografeer je en ben je grafisch vormgever. Wat voor bedrijf heb je precies?

Op dit moment sta ik aan de start van mijn eigen onderneming. Ik heb vorig jaar een minor gevolgd waarbij ik kon doen wat ik wil, toen besloot ik mezelf te richten op fotografie en heb ik ontdekt dat ik dat ook wel erg leuk vind om erbij te doen. Met die kennis is het idee gekomen om een bedrijfje te starten op het gebied van grafische vormgeving en fotografie. Ik ben nog erg zoekende hoe ik mezelf precies ga positioneren, maar daar ben ik op dit moment volop mee bezig om dat voor mezelf uit te zoeken.

Wilde je altijd al ondernemer worden?

Eigenlijk niet! Diverse kennissen/vrienden/familie om mij heen hebben wel ondernemingen opgestart, maar ik had daar eigenlijk niks mee. Ik zag mezelf niet als ondernemer en had me er verder nooit in verdiept. Mijn plan was gewoon om netjes mijn opleiding af te ronden en vervolgens in loondienst te gaan bij een gaaf bedrijf.

Afgelopen februari heb ik een half jaar bij een bedrijf stagegelopen en mijn afstudeeropdracht vervuld. In die tijd is het mij duidelijk geworden dat ik mezelf dat gewoon niet zie doen later. Ik wil niet 40 uur per week achter een computer zitten en de vraag van de klant beantwoorden. Ik mis heel erg een plekje waarbij ik mijn eigen creativiteit kwijt kan en dat hoop ik met de start van mijn eigen bedrijfje te gaan vinden. Ik hoop dat ik na mijn afstuderen parttime ergens in loondienst ga werken en dan daarnaast leuke opdrachten doe voor mijn eigen onderneming. Zo houd ik de afwisseling én heb ik toch zekerheid van een inkomen. Want dat is toch uiteindelijk wel heel belangrijk..

Waar liep je tegenaan tijdens het opstarten van je bedrijf?

Tijdens de minor kwam ik er achter hoeveel er eigenlijk komt kijken bij het opstarten van je eigen onderneming. Ik dacht dat ik in een half jaartje tijd heel ver kon komen, maar dat viel tegen. Zo was ik toen heel erg gefocust op het opbouwen van mijn fotografie portfolio en had ik aan het eind van dit half jaar slechts mijn website af. En zelfs die was nog lang niet hoe ik hem had willen hebben. Daarna had ik het liefst gelijk door willen gaan, maar mijn studielast liet dat helaas niet toe. Na de minor begon ik gelijk aan mijn afstudeeropdracht waar ik 40 uur per week mee bezig was. Ik zette de start van mijn bedrijfje daarom even “on hold”.

Wat vind je het leukste aan het hebben van een eigen onderneming?

De reden waarom ik voor mezelf ben begonnen, is omdat ik graag mijn creativiteit kwijt wil kunnen. Wanneer je werkt in loondienst heb je eigenlijk altijd te maken met de klant en zijn/haar wensen. Hierdoor kan je niet altijd je creativiteit optimaal benutten. Ik richt me in mijn bedrijf dan ook voornamelijk op andere particulieren. Bijvoorbeeld het fotograferen van een bruiloft. Hierbij heb ik alleen te maken met een bruidspaar en zij hebben mij al gekozen, om de stijl die ik heb. Hierbij kan ik dus helemaal mijn eigen ding doen en dat ik erg fijn.

Vind je het lastig om je bedrijf te combineren met je studie?

Ja zeker. Ik gaf net al aan dat het naast mijn afstuderen gewoon écht niet te doen was. Daarom is het soms ook belangrijk om daarin de juiste balans te vinden en soms dus gewoon even de prioriteiten op een rijtje te zetten. Voor mij kwam daaruit dat het beter was om even te wachten met mijn eigen bedrijfje.

Wat is je absolute droom wat betreft je eigen onderneming?

Op dit moment zou ik het heel erg gaaf vinden als ik überhaupt geld kan verdienen met mijn eigen bedrijf. Ik zou graag 3 dagen per week in loondienst willen werken en daarnaast een aantal opdrachten willen uitvoeren voor mijn eigen bedrijf – en daar financieel van rond kunnen komen. Wanneer dat is bereikt, lijkt het me stiekem ook wel gaaf als mijn bedrijfje zo goed gaat lopen dat ik er helemaal van kan gaan leven en dus niet meer in loondienst hoef te werken. Ik hoop ooit een eigen werkplek te krijgen, vanuit waar ik kan werken aan de opdrachten van mijn klanten.

Heb jij dé tip voor studenten die ook graag een onderneming willen beginnen, maar het niet goed durven of niet weten waar ze moeten beginnen?

Gewoon doen! Ik vind het zelf jammer dat ik niet eerder ben begonnen, maar aan de andere kant is het nooit te laat om te beginnen. Daarnaast zou ik als advies willen meegeven dat je moet accepteren dat je niet binnen een maand al je doelen gaat bereiken. Een onderneming starten heeft tijd nodig, geef jezelf die ook. En heel belangrijk, vier ieder klein stapje die je hebt volbracht! Dat geeft je energie en motivatie om weer verder te gaan.

Als wij jou willen inhuren als fotograaf waar kunnen we je dan vinden?

Via mijn website – die nog helemaal niet af is – studiolelie.nl en je kunt mij volgen via mijn instagram @studiolelie.

Bedankt voor dit leuke interview, Laila! Succes met de laatste loodjes van je studie en je bedrijf natuurlijk! 

Ben je zelf studentondernemer en lijkt het je leuk om ook geïnterviewd te worden, mail dan naar rebecca@studentensteden.nl, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.