Skip to main content

Interview: Studentondernemer Esmée Goudswaard

Iedere maand interview ik een student die naast zijn of haar studie ook een eigen onderneming heeft. Deze maand sprak ik met Esmée Goudswaard die de studie Business & Languages doet aan de Hogeschool Utrecht. Deze fashionista zit midden in het proces van het waarmaken van haar droom. Ze gaat namelijk haar eigen kledingwebshop starten! 

Hi, wat leuk dat ik je mag interviewen! Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Esmee Goudswaard, ben 20 jaar en woon in Utrecht in een studentenhuis met 10 andere meiden. Ik studeer International Business & Languages aan de Hogeschool Utrecht en volg op dit moment een minor ‘Project van je leven’, waarbij ik ook mijn eigen bedrijf ben begonnen.

Je zit middenin het proces om je eigen onderneming up and running te krijgen. Vertel! Wat ben je voor leuks aan het doen?

Ik ben gestart met het opzetten van mijn eigen webshop in kleding: By Mae. Ik kreeg tijdens mijn minor de kans een half jaar te doen wat ik écht leuk vind. Toen dacht ik: dit is mijn kans. Ik was al een tijdje aan het fantaseren over hoe het zou zijn om een eigen bedrijf te hebben in de kledingindustrie. En dit was de perfecte kans om het te gaan uitvoeren. Ik zit op dit moment nog midden in het proces, maar vind het superleuk om te doen en om te leren over ondernemen.

Waarom heb je voor het verkopen van kleding gekozen en hoe ga je het allemaal aanpakken?

Kleding is echt mijn passie en iets waar ik continu mee bezig ben. Ik ben er van overtuigd dat je iets moet doen waar je echt een passie voor hebt om het tot het hoogste niveau te kunnen tillen. Ik ben begonnen met het schrijven van een ondernemings- en financieel plan. Dit was de basis om verder te gaan. Hierna ben ik samen met Rosa Wolbert, die ook bij de minor zit, mijn logo gaan ontwerpen. Ook heb ik de website al ontworpen en een Instagram-account. Nu is het tijd om in te gaan kopen en dit te shooten. Dit ga ik komende weken doen! Ik ga vanuit het huis van mijn ouders de verzendingen doen. Daar zal ook een deel van de voorraad hangen. Wel streef ik er naar om zo min mogelijk fysieke voorraad te hebben en vooral direct contact te hebben met de groothandel.

Wat ik zelf altijd miste in de bestaande webshops is het totaalplaatje van alles bij elkaar. Een overzichtelijke website met niet te veel items en een professionele, maar inspirerende uitstraling. Dat wil ik gaan aanbieden aan mijn klanten. Daarnaast zal ik ook video’s gaan plaatsen van de kleding, waardoor de klant goed de pasvorm van het kledingstuk ziet en ook een beter idee van het materiaal krijgt. Ook bied ik advies voor mijn klanten op het gebied van styling. Een combinatie van deze factoren is wat mij zal onderscheiden van andere webshops. Mijn promotie ga ik vooral via Instagram doen. Dit is een platform waar mijn doelgroep grotendeels te vinden is en daarnaast is een pluspuntje dat het gratis is! Op deze manier probeer ik veel jonge vrouwen te bereiken. Ook zal ik een deel via Facebook doen, maar Instagram is de main focus.

Heb je altijd een eigen onderneming willen starten?

Mijn vader heeft een eigen bedrijf en dat vond ik toch altijd interessant. Je kan echt iets doen wat je leuk vindt en het zelf allemaal inrichten. Het gevoel van dat ik zelf iets wilde gaan opstarten is het afgelopen jaar wel versterkt. Ik werd geïnspireerd door verschillende succesvolle vrouwen op social media en hierdoor werd ik steeds meer getrokken tot het starten van een eigen onderneming.

Ben je je goed aan het inlezen of ben je bijvoorbeeld naar de KvK Startersdag geweest?

Ik probeer me goed in te lezen, maar ik zou dat zeker nog veel meer kunnen doen. De website van de Rabobank helpt mij goed bij de eerste stappen van een eigen bedrijf. Daarnaast kijk ik graag TedTalks om me te laten inspireren door anderen. De KvK Startersdag ben ik helaas niet geweest. Ik heb me precies op die dag ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en was daarvoor nog niet op de hoogte van dit event.

Welke dingen vind je spannend aan het starten van je eigen onderneming?

Het meest spannende vind ik dat ik iets doe waar ik totaal geen verstand van heb/had. Ik ben in het diepe gesprongen en heb iets gedaan totaal buiten mijn comfortzone, want vaak kies ik toch voor het veilige pad. Daarnaast is de uitkomst van het bedrijf erg spannend. Gaat het lopen? Zullen er klanten komen? Ga ik er geld mee verdienen? Deze dingen zijn ook allemaal onzeker, maar ik weet wel dat als het uitloopt op niets, ik er wel superveel van heb geleerd en het een mooie ervaring is geweest.

Heb je tips voor andere studenten die ook een eigen onderneming/webshop willen starten?

Een tip is om iets te kiezen waar je echt een passie voor hebt. Ik denk dat als je niet 100% achter je idee staat, het lastig is om er continu de motivatie voor te hebben en door te gaan wanneer je ook de stomme dingetjes moet doen. Daarnaast is het opstellen van een goed bedrijfsplan en financieel plan erg belangrijk. Hierdoor heb je een goede richtlijn en kan je, voordat je ergens mee gaat beginnen, goed zien of het haalbaar is.

Een laatste tip is om feedback te blijven vragen aan anderen. Ik had hier zelf in het begin nogal moeite mee, omdat ik het graag goed wil doen in de ogen van anderen. Maar een andere blik op je werk is vaak erg verfrissend en soms wat confronterend, maar het helpt je zeker verder!

Lijkt het je leuk om later een fysieke winkel te openen?

Als alles goed loopt, lijkt het mij heel vet om ook een eigen winkel te gaan openen. Ik vind het leuk dat je dan in direct contact bent met je eigen klanten en je ook de kleding in het echt kan zien en passen. Graag zou ik dan de winkel zo willen inrichten dat het voor klanten een fijne en inspirerende omgeving is waar ze tot rust kunnen komen. Maar eerst natuurlijk de webshop stabiel en lopend houden. Daarna is er tijd om er verder na te denken over verdere plannen.

Als je webshop straks online is, waar kunnen we je dan online vinden?

Ik hoop de webshop live te hebben in januari! De webshop zal te vinden zijn op bymae.nl. Ook ben ik al te volgen via het Instagram-account: By_Mae_Online.

Esmée, ik wil je bedanken voor je tijd en het leuke interview! Ik weet zeker dat het je allemaal gaat lukken en we houden je webshop en Instagram-account in de gaten!

Ben je zelf studentondernemer en lijkt het je leuk om ook geïnterviewd te worden, mail dan naar rebecca@studentensteden.nl, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.