Interview: studentondernemer Doudou
Iedere maand interviewen wij studenten die naast hun studie ondernemer zijn. Deze maand sprak ik ondernemer Doudou (20). Hij is derdejaars student aan de Hotelschool in Den Haag en woont in een studentenhuis in Rotterdam. Om maximaal van zijn studententijd te genieten, werkt hij als zelfstandige in de horeca. Wij vroegen hem waarom hij voor het ondernemerschap heeft gekozen en hoe het allemaal in zijn werk gaat!
Vertel! Jij bent ondernemer naast je studie aan de Hotelschool. Hoe is dit zo gekomen?
Ik werkte eigenlijk altijd in de horeca bij restaurants of hotels, maar ik merkte dat een bijbaan in de horeca helemaal niet zo flexibel is als je zou denken. Het is vaak best wel moeilijk om vrij te vragen, waardoor ik soms in de knoop kwam met mijn studie. Mijn nichtje vertelde toen vertelde dat je ook kan freelancen in de horeca. Zij deed dit via Temper en was een van de eersten die via het platform aan de slag ging. Door al haar goede ervaringen heeft ze mij gemotiveerd om het ook te proberen. Als freelancer heb je veel meer vrijheid en bepaal je zelf waar, wanneer en tegen welk tarief je werkt. Dit beviel eigenlijk zo goed dat ik nu, 3 jaar later, nog steeds als zelfstandige werk in de horeca!
Waarom bevalt het werken als zzp’er in de horeca zo goed?
Als student is het hoge uurtarief natuurlijk een groot voordeel. Je houdt gewoon een veel groter deel van het uurtarief over dan wanneer je in loondienst bent. Het freelancen is ook ideaal als je studeert, omdat je zelf je werk kunt inplannen. Je hoeft dus geen vrij te vragen of te ruilen als je bijvoorbeeld tentamens hebt. Als je een keertje niet kan, dan reageer je gewoon niet op shifts. Verder is het ook leuk dat je steeds op andere plekken werkt en veel nieuwe mensen leert kennen.
Zijn er ook nadelen aan het werken als freelancer in de horeca?
Soms is het wel jammer dat je het collegiale verband mist. Gelukkig wordt dit goed opgelost door de flexpools. Bedrijven kunnen een flexpool aanmaken bij Temper. Als je in een flexpool van een opdrachtgever zit, wordt je sneller gekozen voor een shift en werk je regelmatig met andere mensen uit de flexpool. Op die manier heb je toch een beetje collega’s.
Je komt op zoveel plekken, zijn er dan ook leuke hotspots waar je graag werkt?
Ik werk het liefst in de bediening op plekken waar het lekker druk is, zoals Oudaen in Utrecht. Dit is een hele sfeervolle zaak in een oud stadskasteel. Ze schenken hier veel verschillende bieren en serveren goed eten. Deze zaak zit dus altijd vol en het team is superleuk. Door de flexpool kan ik hier vaak werken, maar ik vind het ook tof om steeds op andere plekken te komen.
Je bent als ondernemer begonnen terwijl je nog studeert. Waarom heb je besloten om nu al te beginnen en niet te wachten totdat je bent afgestudeerd?
Vooral omdat ik aan de Hotelschool studeer, is het leuk om overal achter de schermen te kunnen kijken. Zo kan je precies zien wat wel werkt en wat niet. Ik leer hierdoor een heleboel over de horeca. Deze kennis kan ik allemaal gebruiken bij mijn ondernemerschap in de horeca. Ik geef opdrachtgevers bijvoorbeeld wel eens tips hoe het er in andere zaken aan toe gaat en dit vinden ze vaak hartstikke leuk. Mijn zus gaat ook een restaurant openen dus het is leuk om mijn ervaringen met haar te delen. Voor haar is het natuurlijk ook fijn dat ik haar kan vertellen hoe freelancers in de horeca werken en hoe ze op deze manier snel aan personeel kan komen.
Vond je het niet spannend om als freelancer te gaan werken in de horeca??
Ik moest wel even een drempel over om me in te schrijven als zelfstandige. Je hebt als freelancer meer verantwoordelijkheden dan wanneer je werkt in loondienst. Gelukkig kreeg ik van Temper een overzichtelijk stappenplan, waardoor ik goed wist wat ik allemaal moest regelen en hoe. Dit maakte het wel een stuk makkelijker om te starten. Ook daarna blijft Temper je helpen wat het wel makkelijk maakt voor jou als ondernemer. Ik krijg bijvoorbeeld een mail als ik belastingaangifte moet doen en hoe ik dat moet invullen.
Tot slot: welke tip wil je meegeven aan andere studenten die willen ondernemen naast hun studie?
Mijn tip is eigenlijk om het gewoon te doen. Je moet er als freelancer wel bewust van zijn dat je zelf moet zorgen dat je opdrachten krijgt. Het is dus belangrijk dat je een goede indruk achterlaat. Voor mij betekent dat, dat ik goede ratings op Temper moet krijgen. Met goede ratings word je sneller gekozen voor shifts en heb je dus meer werk. Zet als ondernemer dus altijd je beste beentje voor. Op die manier kan je meer opdrachten krijgen en heb je dus ook een leuk zakcentje tijdens je studie.
Benieuwd naar de ervaringen van andere student-ondernemers? Lees dan ook eens ons interview met Jon-Joost en Eva!