Skip to main content

Hypotheek krijgen met studieschuld

Ben je klaar met die hoge huurprijzen in Amsterdam, maar wil je wel graag in deze prachtige stad blijven wonen? Dan is het misschien een idee om na te denken over een koopwoning! Als je net bent afgestudeerd, je hebt een goede startersbaan en je wilt samen met je vriend(in) samenwonen, dan is dit het ideale moment! Maar in je achterhoofd komt een stemmetje op: je hebt een hoge studieschuld. Balen, maar er is heel veel mogelijk.

Hypotheek en studieschuld

Nederlandse (oud)studenten hebben gezamenlijk een schuld openstaan van een schrikbarende 18 miljard euro. Dat betekent dus ook gelijk dat jij niet de enige bent met een studieschuld, voel je daar dus niet vervelend om. Wel kan een studieschuld invloed hebben op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Online kun je hier heel veel informatie over vinden, maar in deze blog hebben we de belangrijkste informatie op een rijtje gezet voor jou. Als jij samen met jouw vriend(in) een huis wilt kopen is het belangrijk om te weten dat degene die het hoogste inkomen heeft, automatisch de hoofdkoper wordt van het huis. Voor specifieke informatie over wat voor jullie geldt raden we je aan om een afspraak in te plannen met een hypotheekadviseur. Het eerste gesprek is vaak gratis, dus dat is mooi meegenomen!

Maximale hypotheek

Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Bereken je hypotheek om daarachter te komen! Er zit verschil tussen de regels van het oude en nieuwe leenstelsel, dus het is belangrijk om te weten in welk leenstelsel jij zit. Stel: jij zit in het oude leenstelsel en je hebt een studieschuld van €20.000,-. Omdat je in het oude leenstelsel zit, berekent de bank 0,75% van die €20.000 mee in jouw maximale hypotheek. Sinds 2015 is er ook een nieuw leenstelsel, waarbij er bij een studieschuld van €20.000 minder wordt meeberekend in jouw maximale hypotheek, namelijk 0,45%. Deze berekening is online heel gemakkelijk te maken voor iedereen. 

Wist je dat: Banken kijken voor alsnog naar de hoogte van de schuld zoals hij was vanaf het moment dat jij ging aflossen. Als jij een studieschuld hebt van €20.000 en jij vooraf niets hebt afgelost, zullen ze na 10 jaar nog steeds €20.000 euro meenemen in de berekening. Ook al ben jij al 10 jaar iedere maand aan het aflossen. Als jij graag een hypotheek wilt en jij moet nog een aantal maanden aflossen voordat jij je hele studieschuld hebt terugbetaald, willen banken nog wel eens een uitzondering maken. Maar hier kun je niet automatisch vanuit gaan, dus check dit van te voren.

Studieschuld verzwijgen?

Wat niet weet, wat niet deert, toch? Helaas is dat niet helemaal waar. Als jij nog moet beginnen met het aflossen van jouw studieschuld is het vooral verstandig om de hoogte van de schuld aan de hypotheekverstrekker te geven. Feit is namelijk wel dat je binnenkort moet beginnen met afbetalen. Als jouw maandelijkse aflossing aan de bank dan ook nog eens torenhoog is, houd je weinig geld over. Je wilt nog op vakantie en misschien zouden jullie in de toekomst wel kinderen willen. In het slechtste geval zul je dan jouw huis moeten verkopen om alle rekeningen en vaste lasten te kunnen betalen. 

Droomhuis is mogelijk

Als jij een hoge studieschuld hebt, betekent dit niet dat je nooit jouw droomhuis kunt kopen. Er is heel veel mogelijk! Je kunt bijvoorbeeld samen met jouw ouders een woning kopen. Momenteel is de huizenmarkt niet optimaal voor starters met een hoge studieschuld, maar de markt zal niet voor altijd zo hoog staan. Wil je nou echt heel graag kopen, dan is het verstandiger om te zoeken naar een huis dat niet jouw forever home gaat zijn. Een aantal jaar in een klein, maar eigen appartementje wonen is ook ontzettend fijn!

Woon jij momenteel op een klein oppervlakte in Amsterdam? Dan heb je misschien wel wat aan onze tips over hoe je het meeste uit je Amsterdamse kamer haalt ;-)!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.