Skip to main content

Huisrekening of gezamenlijke rekening voor studentenhuis openen

Als je op kamers gaat of gaat samenwonen, dan zijn er misschien kostenposten die je met je huisgenoten deelt. Denk bijvoorbeeld aan de huur, vaste lasten en boodschappen. Je kunt natuurlijk voor elke cent een tikkie sturen, maar vaak is het een stuk makkelijker om een huisrekening voor het huis te openen. Zeker als jullie veel samen doen! Lees hier hoe je een gezamenlijke rekening kunt openen en waar je allemaal op moet letten bij een huisrekening!

Waarom is een gezamenlijke rekening handig?

Als je gaat samenwonen met huisgenoten, dan zijn er veel kosten die je gaat delen. Denk bijvoorbeeld aan de huur, gas, elektra, internet en boodschappen. Hoe zorg je dan dat iedereen hetzelfde betaalt en dat dit op tijd wordt overgemaakt? En bij wie wordt het afgeschreven? Je wil natuurlijk niet het risico lopen dat het bij jou wordt afgeschreven, maar jouw huisgenootjes het geld niet op tijd overmaken! Om dit soort dingen te voorkomen is het handig om een gezamenlijke huisrekening te openen. Bij een gezamenlijke rekening zijn er meerdere rekeninghouders. Iedereen kan dan elke maand hetzelfde bedrag overmaken naar de huisrekening en vanaf deze rekening wordt alles betaald. Zo zijn jullie allemaal verantwoordelijk en hebben jullie evenveel inzicht in alle uitgaven.

Hoe open je een gezamenlijke rekening?

Je kunt bij bijna elke bank gemakkelijk een gezamenlijke rekening afsluiten. Let wel even op hoeveel rekeninghouders er toegevoegd kunnen worden. Bij sommige banken is een gezamenlijke rekening voor maximaal 2 rekeninghouders. Soms kun je ook nog kiezen voor een rekening waarbij alle rekeninghouders toestemming moeten geven als iemand geld op wil nemen.

Er zijn – in tegenstelling tot je studentenrekening - wel wat kosten verbonden aan een gezamenlijke rekening. Een gezamenlijke rekening kun je bij alle banken openen, maar bij de ene bank is een gezamenlijk rekening net wat duurder dan bij de ander. Bij de meeste banken kun je een gezamenlijke rekening gemakkelijk online openen als je al klant bent bij de bank. Soms moet je wel langs de bank om jezelf te identificeren. Uiteindelijk komt het rekeningnummer op naam van de rekeninghouders te staan en daar is dan de gezamenlijke rekening!

Wat kost een gezamenlijke rekening?

De kosten voor een gezamenlijke rekening zijn bij elke bank anders, maar meestal heb je voor ongeveer €25 per jaar wel een gezamenlijke rekening meet meerdere betaalpassen. Bij bankvergelijking kun je kijken wat je per bank ongeveer kwijt bent. Keuze gemaakt? Dan kun je de rekening direct aanvragen! Je krijgt een geheel nieuw rekeningnummer en je kunt kiezen hoeveel pasjes je hieraan wil koppelen. Elk extra pasje kost wel geld, dus houd hier rekening mee. Elke pashouder kan ook inloggen op internetbankieren en zo alle stortingen en uitgaven bijhouden. Zo hebben jullie nooit meer gezeur over geld!

Waar moet je op letten bij een gezamenlijke huisrekening?

Als jullie een gezamenlijk rekening willen openen, dan moeten er wel afspraken gemaakt worden. Wat mag er bijvoorbeeld allemaal met de gezamenlijke rekening betaald worden? Mogen alle boodschappen met de gezamenlijke rekening betaald worden? Ook die luxe broodjes die jij in je eentje opeet en die fles wijn voor met je date? Hier moeten duidelijke afspraken over zijn en het is goed om het vast te leggen. Zet de afspraken bijvoorbeeld op de mail; zo kun je veel discussies voorkomen!

Tip: spreek af met je huisgenoten hoeveel geld jullie overmaken en op welke datum het op de rekening moet staan. Of spreek af dat jullie een automatische overboeking instellen vanaf je eigen rekening naar de nieuwe gezamenlijke rekening.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gezamenlijke rekening?

Voordelen:

  • Gemakkelijk alle uitgaven delen.
  • Overzicht over alle uitgaven.
  • Geen gezeur meer over geld verdelen.

Nadelen:

  • Als iemand niet op tijd geld erop zet, is er niet genoeg geld om alles te betalen.
  • Alle rekeninghouders kunnen bij het geld.

Liever geen huisrekening?

Vind je het toch niet zo prettig dat alle huisgenoten bij het geld kunnen? Dan zijn er ook nog andere oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld één verantwoordelijke aanwijzen die alle geldzaken regelt. Diegene kan bijvoorbeeld alle uitgaven in Excel bijhouden en een Tikkie naar de huisgenoten sturen.

Een ander handig alternatief is WieBetaaltWat (ook wel WBW genoemd). In WBW kunnen jullie alle gezamenlijke uitgaven bijhouden en verdelen over de huisgenoten. Is er iemand een keer niet bij? Dan zet je zijn of haar vinkje gewoon uit en deelt diegene niet mee in die bepaalde kosten. Zodra de lijst verrekend wordt, berekend WBW hoeveel iedereen moet betalen en aan wie. Je hoeft het dan alleen nog naar de juiste persoon over te maken!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.