Skip to main content

Huis kopen? Hier moet je op letten!

Ben jij net of bijna afgestudeerd en zou je graag voor altijd willen blijven wonen in onze prachtige hoofdstad? Dat snappen we maar al te goed! Voordat je lukraak kan gaan bieden op woningen op de Amsterdamse woningmarkt is het belangrijk dat je je goed inleest. Wij vertellen je over alles wat je van tevoren moet regelen. Lees je mee?

Hypotheek berekenen

De allereerste stap is eigenlijk online je hypotheek berekenen. Je vult in wanneer je bent geboren, wat voor soort dienstverband je hebt en hoeveel je bruto in een jaar verdiend. Vervolgens beantwoord je een aantal vragen over of 't het eerste huis is dat je koopt of niet en of je schulden hebt etc. Uiteindelijk rolt er een bedrag uit, waardoor je een goed idee krijgt van wat je kan lenen. 

Let op: lieg niet over je studieschuld! Je moet uiteindelijk altijd je studieschuld maandelijks gaan afbetalen. Je wil maandelijks wel uitkomen natuurlijk met je geld. 

Hypotheekverstrekker

Een hypotheekverstrekker is een partij waar jij het geld voor jouw (eerste) huis kan lenen. Een bekende hypotheekverstrekker is bijvoorbeeld De Hypotheker, maar je kan ook een hypotheek krijgen bij een bank. Je moet vaak wel klant zijn bij die bank voordat je een hypotheek kan afsluiten.

Hypotheekadviseur

Als je een hypotheekverstrekker hebt gekozen, dan ga je vaak een gesprek aan met een adviseur. Een hypotheekadviseur stelt je dezelfde vragen als een online tool, maar gaat veel gedetailleerder in op jouw documenten. Hij zal uiteindelijk jouw maximale hypotheek berekenen. Heb je dat gesprek erop zitten? Dan weet je eigenlijk precies waar je aan toe bent en kan je gaan zoeken naar een huisje.

Aankoopmakelaar

Veel van jouw concurrenten op de Amsterdamse woningmarkt hebben een aankoopmakelaar in geschakeld. Wij raden je aan om ook een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar brengt voor jou de biedingen uit en weet dit vaak op een goede manier te brengen aan de verkopende partij. Daarbij kan een aankoopmakelaar jou ook adviseren. Is een woning in goede staat en zo nee: hoeveel geld heb je nog nodig om hier een fijn thuis van te maken? In een gekke markt op Amsterdam ben je al gauw geneigd om zoveel mogelijk geld neer te leggen voor een mooi appartement, maar dat is misschien niet zo slim. Een aankoopmakelaar behoed je voor stomme keuzes en kijkt vaak rationeel naar een woning. Dat is wel anders dan wanneer jij smoorverliefd op en huis gaat bieden natuurlijk ;-)

We wensen je heel veel succes met het vinden van een huis!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.