Skip to main content

How to: zorg- en huurtoeslag aanvragen

Soms ontmoet je leeftijdsgenoten die in een prachtig appartement wonen terwijl jij op nog geen 10 m2 leeft. Hoe krijgen zij dat toch voor elkaar? Krijgen ze geld van hun ouders, verdienen ze mega veel bij naast hun studie of hebben zij een geldboom weten te bemachtigen? Er is een grote kans dat zij recht hebben op huurtoeslag, dat kan namelijk wel oplopen tot €354,-! Daarnaast kun je waarschijnlijk ook zorgtoeslag aanvragen. Krijg je (nog) geen zorgtoeslag? Of woon je op jezelf en vraag je je af of je recht hebt op huurtoeslag? In deze blog vertel ik je alles over wanneer je recht hebt op zorg- en huurtoeslag en ook gelijk hoe je het kunt aanvragen. 

Voorwaarden zorgtoeslag

Om zorgtoeslag te kunnen ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

 1. Je bent 18 jaar of ouder.
 2. Je hebt een Nederlandse zorgverzekering afgesloten.
 3. Je inkomen ligt onder de inkomensgrens. Deze grens ligt dit jaar op € 29.562. Woon je samen met je vriend(in)? Dan kijken ze naar je gezamenlijke inkomen. Dan mogen jullie jaarlijks niet meer dan € 37.885 verdienen. 
 4. Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning of een geldig verblijfsvergunning.

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit doe je door in te loggen met je DigiD op Toeslagen.nl.

Voorwaarden huurtoeslag

Of je recht hebt op huurtoeslag ligt iets ingewikkelder. Er komen namelijk een hoop dingen bij kijken, zoals of je een kamer of een zelfstandige kamer huurt. Woon je alleen of woon je samen? Ben je jonger dan 23? Of juist ouder? Dit heeft allemaal invloed op of je recht op huurtoeslag hebt of niet. 

Optie 1: Je bent tussen de 18 en 23 jaar

 1. Je bent tussen de 18 en 23 jaar.
 2. De kale huur van je kamer is in 2019 niet hoger dan € 424,44.
 3. Je verdient in 2019 minder dan € 22.700 per jaar.
 4. Je hebt een huurcontract getekend.
 5. Je kunt bewijzen dat je maandelijks huur overmaakt naar je huisbaas.
 6. Je mag niet meer dan € 30.360,- op je rekening hebben staan in 2019.

Optie 2: Je bent ouder dan 23 jaar

 1. Je bent ouder dan 23 jaar.
 2. De kale huur van je woning is in 2019 niet hoger dan €720,42.
 3. Je verdient in 2019 minder dan € 22.700,- per jaar. Woon je samen met je vriend(in)? Dan mag je gezamenlijk niet meer dan € 30.825,- verdienen
 4. Je hebt een huurcontract getekend.
 5. Je kunt bewijzen dat je maandelijks huur overmaakt naar je huisbaas.
 6. Je mag in 2019 niet meer dan € 30.360,- op je rekening hebben staan. Woon je samen met je vriend(in)? Dan mag je gezamenlijk niet meer dan € 60.720 hebben. Dit geldt ook als je samenwoont met een medebewoner waar je niet een relatie mee hebt. 

Waar moet de woning zelf aan voldoen?

Om huurtoeslag aan te kunnen vragen moet je zelfstandige woning wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. De woning moet een eigen toegangsdeur hebben die je van binnen én buiten op slot kunt doen.
 2. Een eigen woon(slaap)kamer.
 3. Een eigen keuken me taanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel.
 4. Een eigen toilet met waterspoeling.

Huurtoeslag voor je kamer aanvragen: kan dat?

Dat ligt eraan. Woon je in een studentencomplex? Dan kun je huurtoeslag aanvragen voor kamers die zijn aangemeld voor de huurtoeslag vóór 1 juli 1997. Weet je niet zeker of je kamer daaraan voldoet, dan kun je dat vragen aan de verhuurder. Huur je een kamer, maar niet in een studentencomplex? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want dan heb je geen recht op huurtoeslag.

Als je nog vragen hebt over zorg- of huurtoeslag dan kun je altijd terecht op de website van De Belastingdienst.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.