Skip to main content

How to: minor kiezen

Ga jij binnenkort aan je studie beginnen? Dan klinkt het uitkiezen van een minor misschien nog wat ver weg. Je minor is een verdieping of verbreding van je studie. Deze kan je volgen in eigen land of zelf naar het buitenland! Daarom is het belangrijk om van tevoren goed te weten wat je wil en waar jij je graag in wil ontwikkelen. Persoonlijk had ik mij eerder willen verdiepen in de verschillende minors die ik kon kiezen. Daarom help ik jou in dit blogje alvast op weg en leg ik je stap voor stap uit hoe je het beste te werk kan gaan en waar je op moet letten. Let’s get started!

Wat is belangrijk voor jou?

Het allerbelangrijkste is dat je een minor moet kiezen die bij jou past! Hierom is het handig om eventueel een soort mindmap te maken van jezelf. Hier schrijf je jouw eigenschappen op en interesses. Je kan hierdoor een beeld krijgen van wie je bent en wat eventueel bij je past. Heb je bijvoorbeeld als eigenschap opgeschreven dat je creatief bent, kan dit betekenen dat je minor ook in deze richting kan zijn. Daarnaast kan je een lijst maken met je wensen, wat zoek je in een minor. Stel jezelf een aantal vragen wat jij belangrijk vind en zoekt in je minor. Door deze vragen te beantwoorden, kan je meer focus leggen op punten die jij zoekt in je minor, naast dat het natuurlijk superfun en leerzaam moet zijn.

Tip: doe wat JOU gelukkig maakt. Kies niet zomaar een minor omdat klasgenoten of kennissen die gaan volgen.

Minor afstemmen op de toekomst

Wanneer je wat kritischer wil kijken of de minor geschikt is voor jou, is het zaak om ook te kijken naar de huidige arbeidsmarkt. Sluit de minor goed aan op jouw studie en wat zijn de voordelen van de minor als toevoeging op jouw skills voor de latere arbeidsmarkt? Bekijk eventueel vacatures en de eisen die worden gevraagd van jobs waar je later (wanneer je bent afgestudeerd) op kan solliciteren. Daarnaast kan je ook met mensen praten uit het vakgebied natuurlijk! Supereasy en snel!

Alle tips op een rij:

1. Praat met mensen uit het vakgebied;
2. Stel vragen aan mensen die net zijn afgestudeerd;
3. Zorg dat je in contact komt met mensen die minoren hebben gedaan die jou aanspreken! (Hierdoor krijg je een goed beeld wat mooi aansluit op jouw studie)

Tip: maak een top 10 lijst minoren die jou aanspreken.

Vergelijk verschillende minoren

Vervolgens is het belangrijk om te vergelijken. Kijk of in de verschillende minoren jouw eisen en interesses voldoende terugkomen. Het kan helpen om dit samen met iemand te doen die je goed kent en even samen te sparren. Door ook een mening te vragen aan andere mensen die jou goed kennen kan je op deze manier een breder beeld krijgen van wat eventueel bij je past.

Tip: think out of the box, ben je bang dat een minor te veel werk maar lijkt de minor zelf wel heel erg leuk? Laat dit je niet afschrikken om het niet doen. Door juist dit soort risico’s te nemen kan dit juist positief uitpakken! Say yes to taking risks!

Ik hoop dat je wat aan dit blogje hebt gehad... Succes en veel plezier met je studie/minor!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.