Skip to main content

Hospiteren kan je leren

Op kamers! Jij wilt natuurlijk zo dicht mogelijk bij het centrum, voor een zo laag mogelijk prijsje, mét een beetje ruimte én leuke huisgenoten… Maar dat betekent hospiteren, hospiteren, en, je raadt het al… hospiteren!!

Zoeken, zoeken, in alle hoeken

Je kan natuurlijk niet de eerste de beste kamer kiezen. Speciale websites met huurwoningen helpen mensen vaak met het vinden van een kamer. Deze sites kosten wel geld of werken met ranglijsten. Het slimste is dus om je hier al z.s.m. in te schrijven, zodat je een langere wachttijd opbouwt. Met een wachttijd van 1,5/2 jaar, en het liefst ook nog een voorrangsregeling zoals de UvA Kameractie, sta je bovenaan in de ranglijsten, en vind je sneller een kamer!

Daarnaast kan je ook via Facebook een kamer vinden. Een groter slagveld bestaat er niet, maar het is een ultieme manier om kamers te vinden. Via Facebook-groepen zoals Kamer Gezocht/Aangeboden in Amsterdam en Kamers Gezocht/Aangeboden kan je, meestal via Facebook Messenger, een berichtje achterlaten waarin je jezelf zo goed mogelijk verkoopt.

Tip: Lees het bericht goed, want het kan zijn dat ze er een sneaky vraag in hebben gegooid om te kijken of je een copy-paste bericht hebt gestuurd.. Je wilt niet punten aftrek krijgen door een slecht openingsberichtje en een hospiteeravond missen.

Oh my god, they were roommates...

Het allerbelangrijkste aan op kamers gaan is, naast je kamer zelf (dúh), je situatie met je huisgenoten. Je hebt studentenflats, waar je een verdieping deelt met een stuk of 5 andere studenten. Hier kom je elkaar tegen in de keuken of de badkamer (als deze gedeeld is), of loop je ze tegen het lijf in de gangen. Het is natuurlijk fijn om dan even een lekkere roddel uit te wisselen, of de laatste evenementen te bespreken. Samen koken kan ook altijd, maar verplicht is het niet. Wel leuk om een vriendschap op te bouwen!

Daarnaast heb je studentenhuizen, waar je met minder mensen een appartement of huisje deelt. Hier heb je vaak ook een woonkamer/keuken en gedeelde badkamer en wc, dus het is een aanrader om op goede voet te staan met je huisgenoten. Ik heb het afgelopen jaar met een huisgenoot gewoond die niet tegen me praatte of wilde delen met inkopen zoals wc-papier (hij zei dat hij dat niet gebruikte, wát?!) en met me communiceerde via chagrijnige berichtjes op post it-notes. Een goed voorbeeld van hoe het niet moet! Probeer altijd goed te communiceren, en een leuke band op te bouwen met je huisgenootjes. Dan wordt het studentenleven 10x leuker.

Ben je nou op die hospiteeravond en wil je koste wat kost bovenaan het lijstje van potentiële huisgenootjes eindigen? Zorg dan dat je niet de laatste bent! Je valt niet in de smaak als je constant achter de andere antwoorden aan komt. Als je bij de hospiteeravond uit jezelf met creatieve, leuke opmerkingen komt val je al snel op. En vraag zelf ook een paar dingen, zoals deze voorbeelden, zij zijn namelijk voor jou óók potentiële huisgenootjes. Je wilt natuurlijk wel een klik hebben. En is het je deze keer niet gelukt? Dan kan je altijd nog een passief-agressieve post it-note achterlaten, misschien doen ze er iets mee…

Lees ook van A tot Z: de gids naar je perfecte kamer!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.