Skip to main content

Hospiteeravond organiseren tijdens corona

Misschien ben je er al enigszins mee bekend of juist helemaal nog niet: de hospiteeravond. Een avond waarop jullie een nieuwe huisgenoot uitkiezen. Een belangrijke beslissing die je moet nemen in een korte tijd. Sommige studentenhuizen nodigden het liefst 50 kandidaten uit en andere liever een stuk of vijf. Maar hoe organiseer je in deze tijd een hospiteeravond, nu we maar twee mensen per dag mogen uitnodigen? Ik zet het stap voor stap voor je op een rijtje!

Stap 1: voorselectie

Hoe ongezellig het ook klinkt, het is slim om eerst een voorselectie te maken. Tegenwoordig reageren er zoveel mensen op een kameradvertentie, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zetten in de advertentie altijd dat ze een kort berichtje over zichzelf moeten schrijven, zo hebben wij meteen een indruk. Misschien wat lullig, maar mensen die niets over zichzelf schrijven, die schrappen we meteen. In de voorselectie kiezen jullie de mensen die jullie het meeste aanspreken. Houden ze bijvoorbeeld van dezelfde activiteiten als jullie en voldoen ze aan de eventuele eisen van de huurbaas?

Stap 2: online kennismaking

Als de voorselectie is gemaakt, is een goede optie om online kennis met elkaar te maken. Lang niet zo gezellig natuurlijk als een hospiteeravond die altijd uit de hand loopt door te veel drankjes, maar het is nu even niet anders. Ga als huis met elkaar zitten, pak een lekker drankje erbij en ontmoet de kandidaten één voor één of in een groepsgesprek. Mijn ervaring is dat je ze beter leert kennen als je ze apart spreekt. Je hebt tenslotte maar kort de tijd om iemand te leren kennen, dus fijn als dit zo goed mogelijk lukt en diegene hier ook de kans voor krijgt.

Stap 3: korte rondleiding

Nu jullie van iedereen een beeld hebben gekregen door de online kennismaking, mogen jullie weer gaan schrappen. Zo ver totdat jullie er nog maximaal vier overhebben. Het is logisch dat de kandidaten de kamer graag willen zien en niet alleen online. Daarom is het wel fijn om ze ook eens langs te laten komen. Doe dit bij voorkeur apart en over een aantal dagen verspreid. Hierna hebben jullie een goed beeld van iemand en hij of zij van jullie. Nu is het tijd om een keuze maken!

Weinig tijd?

Krijgen jullie altijd maar kort de tijd van de huisbaas om een nieuwe bewoner te vinden? Dan hebben jullie vast geen tijd voor bovenstaande stappen. Maak dan een (strengere) voorselectie en nodig er een aantal uit. Doe dit ook per persoon en verspreid over een aantal dagen. Probeer buiten alvast een kort praatje te maken en laat daarna snel de kamer zien. Zo voorkom je eventueel besmettingen! 

Kan jullie huis eerst nog een goede schoonmaakbeurt gebruiken? Check dan deze schoonmaaktips voor een studentenhuis!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.