Skip to main content

Hoe zorg je voor de beste concentratie tijdens het studeren?

Als student zijnde krijg je te maken met moment waarop je bakken aan vrije tijd hebt, maar weer niet veel later moet je dagenlang, opgesloten in een stille ruimte, over je studieboeken gebogen zitten. Maar hoe kom je deze dagen van isolatie nou het best door?

Wat is de beste methode?

Uiteraard kan ik nu schaamteloos neerpennen wat voor mij het best werkt om de tentamen weken goed door te komen, maar dit is toch echt voor iedereen anders. Zelf kan ik me bijvoorbeeld heel goed concentreren in de bus richting school of weer terug naar huis. Minimaal achtergrondgeluid dus, maar geen verdere verleidingen om me heen. Een ander is juist weer heel productief in de bibliotheek. De meeste scholen hebben dan ook speciale ruimtes waar je in alle rust je ding kunt doen. Zoek ze eens op, zou ik zeggen!

Zorg voor een stok achter de deur

Natuurlijk kan ik je nu gaan bemoeien met de standaard zaken als ‘begin ruim van te voren’ of ‘maak samenvattingen’, maar dat hoor je hoogstwaarschijnlijk al van iedereen om je heen. Wat mij namelijk persoonlijk heel erg helpt tijdens mijn tentamen periode, is het hebben van een stok achter de deur. Om een mooi voorbeeld te geven: net voor mijn afgelopen tentamens (of eigenlijk herkansingen, maar dat terzijde) heb ik een nieuwe laptop aangeschaft. Deze laptop heeft uiteindelijk bijna twee weken in dichte verpakking in de kast gelegen, puur en alleen omdat ik dan iets had om me na de tentamens weer mee bezig te kunnen zijn. Zo’n trigger is natuurlijk voor iedereen anders, maar heeft mij zeker geholpen om de focus maar op een ding te leggen: mijn tentamens.

Eten tijdens het studeren

Elke dag dikke burgers maken wanneer je met je neus in de studieboeken raad ik niet per definitie aan, maar goed blijven eten stimuleert je hersenen. Je blijft zo alert, wat er weer toe leidt dat de stof beter blijft hangen. Weinig of slecht eten zorgt voor te weinig voedingsstoffen en zuurstof naar je hersenen, slechte zaak dus. Welke manier van eten voor de beste concentratie zorgt, is per persoon verschillend, maar sowieso vind ik het zelf altijd interessant om te bekijken met welk eetritme ik nou het meeste werk verschuif en de beste resultaten haal. Probeer dingen uit zou ik zeggen!

Afwisseling

Een beetje afwisseling tussen leren en andere dingen helpt mij persoonlijk enorm. Ik ga regelmatig een ochtend leren, vervolgens een uur sporten en lunchen, om daarna nog een middag door te leren. Op deze manier blijf je niet in een sleur van boeken en samenvattingen hangen en maak je je hoofd weer even leeg. Uiteraard is het ook goed om hele korte pauzes te nemen. Even op internet zoeken welke Netflix serie je kunt gaan bingen na je tentamenperiode of gewoon kort een rondje lopen.

Zoals al aangegeven is de beste manier om concentratie op te brengen voor iedereen weer anders. Uiteraard komt er voor iedereen ook standaard een stukje planning bij kijken. Wellicht kun jij je hierin vinden en doe je dit ook al, of heb ik je zelfs op nieuwe ideeën gebracht.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.