Skip to main content

Hoe werkt het inschrijven bij een studie?

Voor het inschrijven bij een studie zijn er verschillende stappen die ondernomen moeten worden. Pas na het afronden van de stappen is de inschrijving officieel. In dit artikel leggen wij uit hoe het inschrijven voor een studie werkt. Je leest ook waar studenten rekening mee moeten houden bij het inschrijven.

Deadlines

Het is zover: jouw kind heeft een studiekeuze gemaakt en wil zich inschrijven voor een studie! Voor de meeste opleidingen dienen studenten zich uiterlijk 1 mei in te schrijven. Voor het merendeel van de numerus fixus opleidingen is de deadline 15 januari. Sommige opleidingen wijken af van deze deadline. Check daarom altijd samen met jouw kind de deadline van de desbetreffende opleiding.

Numerus fixus opleidingen

Numerus fixus opleidingen zijn opleidingen met een maximaal aantal beschikbare plekken. Het kan per collegejaar verschillen of een opleiding valt onder een numerus fixus opleiding. Dit komt doordat in sommige collegejaren bepaalde opleidingen vaker werden gekozen. Er zijn dan te weinig beschikbare plekken voor de studenten. Voor deze opleidingen geldt een selectieprocedure. Meestal worden studenten beoordeeld op hun cijfers en motivatie. De onderwijsinstellingen bepalen zelf hoe de selectieprocedure werkt. Hierdoor kan de selectieprocedure verschillend zijn per opleiding. 

Selectieve opleidingen

Er zijn ook selectieve opleidingen met een eigen selectieprocedure. De deadline verschilt per soort opleiding. De inhoud van de selectieprocedure is te vinden op de informatiepagina van de opleiding. De selectieprocedure kan onder meer bestaan uit het aanleveren van een cv, een motivatiebrief of een aanbeveling. Het deelnemen aan een interview kan ook een onderdeel zijn van de selectieprocedure. Sommige selectieve opleidingen hanteren twee deadlines. Als studenten zich aanmelden voor de eerste deadline worden zij eerder op de hoogte gesteld van de uitslag. Hierdoor is er meer tijd voor het eventueel kiezen van een andere studie.

Inschrijven

Via Studielink kan jouw kind een verzoek tot inschrijving indienen. Hiervoor is een DigiD nodig. Op de informatiepagina van de opleiding staat alle specifieke informatie over inschrijven en de toelatingseisen. Daar staat ook informatie over de verplichte onderdelen bij een selectieprocedure. Het is daarom belangrijk om alle informatie goed te lezen. Als de benodigde informatie niet wordt aangeleverd is de inschrijving niet definitief.

Studenten mogen zich ook voor twee opleidingen aanmelden via Studielink. Dit is handig als jouw kind zich aanmeldt voor een selectieve of numerus fixus opleiding. Het is ook mogelijk om twee studies tegelijkertijd te volgen. Studenten mogen zich ook inschrijven voor twee studies als zij nog niet voor de deadline hebben besloten welke opleiding ze willen doen. 

In het account van Studielink staat een takenlijst voor het afronden van de inschrijving. Alle 'To do acties' moeten op tijd afgerond worden om de inschrijving definitief te maken.

Wisselen van opleiding 

Studenten die zich voor twee opleidingen hebben aangemeld en slechts één opleiding willen volgen, dienen zich uit te schrijven voor de start van het studiejaar. Dit geldt ook als jouw kind besluit om toch nog te wachten met studeren. Bij sommige opleidingsinstituten is het mogelijk om na de deadline nog te wisselen van selectieve opleiding. Dit is dan alleen mogelijk als de student zich al heeft ingeschreven voor een andere selectieve opleiding. Vraag dit na bij het desbetreffende opleidingsinstituut.

Collegegeld

Op Studielink moet ook het betalen van het collegegeld worden geregeld. Dit kan in één keer worden betaald of in termijnen. Het betalen van het collegegeld moet voor de start van de opleiding geregeld zijn. Om de opleiding te betalen kunnen studenten studiefinanciering aanvragen bij DUO. Als een student twee studies tegelijk volgt, hoeft er maar één keer collegegeld betaald te worden. Als jouw kind twee studies aan verschillende instituten volgt dient er een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) te worden aangeleverd. Dit lever je aan bij de opleiding waarvoor er geen collegegeld is betaald. Studenten kunnen ook in een later studiejaar een tweede studie gaan volgen. Dit is financieel voordeliger dan het volgen van twee bachelors of masters achterelkaar. In dat geval moet er meestal instellingscollegegeld worden betaald. Dit is een veel hoger bedrag dan het collegegeld.

Herinschrijven

Na elk collegejaar moet jouw kind zich opnieuw inschrijven voor het volgende collegejaar via Studielink. Dit moet geregeld worden voor de start van het nieuwe studiejaar. Studenten ontvangen hier een herinnering voor via de mail. Als studenten dit niet doen worden zij automatisch uitgeschreven voor de opleiding. 

Naast het definitief maken van de inschrijving dienen er ook andere zaken worden geregeld. Hier komen vaak veel kosten bij kijken. Wil je weten wat studeren nou precies kost? Lees dan ook deze kosten heeft een uitwonende student en deze kosten heeft een thuiswonende student! We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.