Skip to main content

Hoe vind je een leuke baan na je studie?

Eindelijk, het is zo ver: je bent afgestudeerd! Maar dan komt het besef dat het 'grote mensen leven' nu echt gaat beginnen. Sommige studenten hebben het geluk dat ze een leuke afstudeeropdracht hebben en bij dat bedrijf mogen blijven werken. Maar dat is niet bij iedereen zo. En die banenjacht kan best pittig zijn! Wij geven je daarom tips hoe je een leuke baan na je studie vindt.

1. Waar ben je naar op zoek?

Voordat de jacht kan beginnen, is het belangrijk om je een beetje te oriënteren. Welke functie spreekt je aan? Waar ben je goed in? En bij wat voor bedrijf zou je willen werken? Solliciteren is een tijdrovende klus, dus het scheelt als je ongeveer weet wat je wilt. Heb je geen idee welke functie bij je past of waar je nou echt goed in bent? Doe dan een beroepskeuzetest of competentietest. Bij een beroepskeuzetest wordt bepaald welke beroepen bij jouw interesses passen. Bij de competentietest wordt er gekeken welke soft skills je bezit. Zo weet je welke beroepen aansluiten op jouw kwaliteiten.

2. Gebruik je netwerk

Als je weet op wat voor soort functies je wilt reageren, is het handig om je netwerk in te schakelen. Hulp komt vaak uit onverwachte hoek, dus laat iedereen weten dat je een baan zoekt en waar je ongeveer naar op zoek bent. Vaak heb je een streepje voor als je via via binnenkomt dus denk ook na of er nog andere contacten zijn die je kunt benaderen.

3. Reageer alleen op vacatures die je aanspreken

Zeker als je al een tijdje naar een baan zoekt, ga je merken dat solliciteren veel tijd en energie kost. Je moet je cv steeds aanpassen op de functie, motivatiebrieven schrijven, gesprekken voeren en misschien wel een case maken. Lees daarom de vacature goed door, voordat je erop reageert. Ook als je nog vragen hebt over de functie, is het verstandig om die eerst te stellen. Vaak staan er contactgegevens bij een vacature, dus maak daar vooral gebruik van. Zo voorkom je dat je onnodig veel tijd en energie besteedt aan een functie die je eigenlijk helemaal niet ziet zitten.

4. Bereid je goed voor

Als je dan op gesprek mag komen, is het natuurlijk belangrijk dat je goed voorbereid bent. Slaap genoeg, trek iets aan wat bij de functie en het bedrijf past en denk na over eventuele vragen die je kunt krijgen. Een gesprek kan altijd anders lopen dan je had verwacht. Zo solliciteerde ik op een superleuke functie bij een bedrijf wat mij echt aansprak, maar tijdens het gesprek kwam ik er al snel achter dat er geen klik was. In het sollicitatieproces moet je er dus rekening mee houden dat je tegenslagen krijgt, hoe goed jij je ook hebt voorbereid. Ga vooral niet bij de pakken neerzitten en blijf solliciteren. Dan komt het vanzelf goed met die leuke baan! Ben je op zoek naar meer tips om je voor te bereiden op een sollicitatie? Neem dan ook een kijkje op onze pagina Hoe moet je solliciteren?

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.