Skip to main content

Hoe vind je een kamer in Amsterdam?

Je bent jong en je wilt wat. Met ‘wat’ bedoel ik op kamers in Amsterdam. Maar waar moet je beginnen? Het is toch heel lastig om een kamer te vinden? Ik heb voor jou een aantal tips onder elkaar gezet, zodat jij ook een kamer in Amsterdam vindt!

Waar moet jouw woonruimte in Amsterdam aan voldoen?

Bedenk eerst waar jouw toekomstige woning aan moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld een studio voor jezelf of wil je graag huisgenoten? Als je huisgenoten wilt, hoeveel wil je er dan maximaal? En hoe groot wil je dat je kamer is? Bereken ook je budget. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een begroting te maken met jouw huidige inkomsten en uitgaven. Houd er rekening mee dat er naast de huurprijs vaak nog extra kosten zijn, zoals servicekosten.

Waar zoek je een kamer in Amsterdam?

Er zijn heel veel manieren om een kamer in Amsterdam te vinden. De Gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld een handig overzicht met verschillende woningaanbieders in Amsterdam gemaakt. Ook vind je bij ons kameraanbod dagelijks nieuwe kamers.

Op Studentenwoningweb en kamer Amsterdam vind je specifiek studentenkamers. Voor Studentenwoningweb betaal je eenmalig €22,50 inschrijfkosten. In principe is je kans op een kamer gebaseerd op je inschrijvingsduur. Toch hebben sommige studenten voorrang op bepaalde woningen. Als jij studeert aan de Amstelcampus, heb je bijvoorbeeld voorrang op een woning in deze omgeving. Studentenwoningweb biedt nu ook verschillende studentenwoningen aan, die normaal aan internationale studenten worden verhuurd. Als je snel bent, kun je misschien nog zo'n kamer bemachtigen voor de periode tot en met februari of september 2021.

Op Woningnet Amsterdam vind je sociale huur studio’s en woningen. Je komt vaak pas in aanmerking voor een woning als je lang staat ingeschreven. Er staan ook loting woningen op deze website. Dit houdt in dat iedereen evenveel kans heeft op de woning. Verder staan er ook woningen op, waarbij je wordt geselecteerd op je motivatie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij complexen met studio’s waar Nederlandse jongeren en statushouders (vluchtelingen die minimaal vijf jaar in Nederland mogen blijven) samenwonen. Zelf woon ik in zo’n complex. Het voordeel van woningen op Woningnet, is dat het jongerenwoningen aanbiedt. Dit houdt in dat je vijf jaar mag blijven in je woning. 

Daarnaast zijn er veel verschillende Facebookpagina’s en groepen, waarop kamers worden aangeboden. Kijk bijvoorbeeld op Kamer gezocht/aangeboden in Amsterdam of Kamer gezocht in Amsterdam. Vaak zijn dit kamers waarvoor je moet hospiteren. Dit is een soort sollicitatie om kans te maken op een kamer in een studentenhuis.

Verder kan jij door lid te worden bij de ASVA-studentenunie meedoen aan een loting voor een kamer. De ASVA heeft ook een pagina met tips en aanbieders van kamers. Side note: De ASVA biedt ook goedkope (tweedehands) fietsen aan.

Hospiteren kun je leren

Hospiteren kun je leren, is ook de naam van de gratis training van de Landelijke Studentenvakbond. Houd hun website in de gaten wanneer de training wordt aangeboden. Hospiteren is solliciteren voor een kamer. Hierbij heb ik de belangrijke tips voor hospiteren op een rijtje gezet.

  • Reageer snel op een advertentie. Niet iedereen kan worden uitgenodigd voor een hospiteeravond. Vaak geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.
  • Bedenk van tevoren welke vragen je kunt krijgen en bereid je hierop voor.
  • Verdiep je in de bewoners van het studentenhuis. Kijk bijvoorbeeld op hun social media en ontdek wat ze leuk vinden (hierdoor heb je makkelijker gespreksstof tijdens de hospiteeravond).
  • Neem iets leuks mee.
  • Wees jezelf! Niemand heeft er iets aan als jij jezelf anders gaat voordoen. Uiteindelijk komen ze hier toch wel achter. Ook kun je alleen weten of het klikt als jij jezelf bent.
  • Kijk kritisch naar het huis en de bewoners.

Past de kamer en het studentenhuis bij wat jouw eisen waren? Zie jij jezelf hier voor een langere tijd wonen? Denk hier goed over na. Kies niet te snel voor een kamer, omdat je graag een kamer wilt.

Het allerbelangrijkste bij het zoeken naar een kamer in Amsterdam is: begin op tijd! Dit geldt voor alle soorten woningen. Zit niet stil en ga beginnen aan je eerste stap! Veel succes met het vinden van je eigen plek in Amsterdam.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.