Skip to main content

Hoe vind je een bijbaan als student?

Als student in Amsterdam houd je vaak tijd over naast je studie. Natuurlijk besteed je je vrije tijd ook graag aan leuke activiteiten. Helaas is de studiefinanciering meestal niet voldoende om het leven in Amsterdam te bekostigen. Tenminste, niet als je ook een kamer huurt en veel leuke dingen wilt doen. En dus besluiten veel studenten om ook te werken naast hun studie. Naast dat je zo meer geld te besteden hebt, is het ook gunstig voor je cv. Benieuwd hoe jij een geschikte bijbaan vindt als student? Lees dan verder!

1. Zoek binnen je eigen netwerk of op een vacatureplatform

Gelukkig is er aan vacatures in Noord-Holland meestal geen gebrek! In Amsterdam is vrijwel altijd werk te vinden voor studenten. In eerste instantie kun je binnen je eigen netwerk navragen of iemand een bedrijf kent dat nog personeel zoekt. Vraag bijvoorbeeld aan je studiegenoten, vrienden en familieleden of zij nog een bedrijf met openstaande vacatures kennen. Is dat niet het geval? Dan kun je ook online op zoek gaan naar vacatures in Amsterdam. Er zijn verschillende platforms met een overzicht van verschillende vacatures in de regio.

2. Zorg ervoor dat je cv op orde is

Heb je een vacature gevonden voor een bijbaan die jou interessant lijkt? Dan wordt het tijd om je cv op te stellen of bij te werken. Zorg ervoor dat je cv netjes en overzichtelijk is. In Word of Google Docs kun je een template kiezen die je vervolgens alleen nog hoeft in te vullen. Belangrijk is dat je cv een goed beeld geeft van jouw werkervaring, positieve eigenschappen en kwalificaties.

3. Schrijf een sollicitatiebrief

Met enkel een goed cv ben je er nog niet. Een werkgever wil ook weten waarom jij zo geschikt bent voor deze baan en waarom je er wilt werken. Met behulp van een sollicitatiebrief zorg je ervoor dat jij jezelf van de overige kandidaten onderscheidt. Lees de vacature eerst goed door. Zo kun je goed onderbouwen waarom jij geschikt bent voor de functie. Leg bijvoorbeeld goed uit waarom jouw kwalificaties zo goed bij de functie passen en gebruik voorbeelden om dit toe te lichten. Op die manier ziet de werkgever in kwestie dat je je in de functie verdiept hebt. 

Sluit je sollicitatiebrief op een nette manier af en laat de werkgever weten dat je graag voor een gesprek wordt uitgenodigd. Controleer je cv en sollicitatiebrief altijd op grammatica en spelling. Het zou namelijk zonde zijn als je een brief met fouten opstuurt! Eventueel kun je een vriend of familielid vragen om nog eens over de brief heen te lezen.

4. Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Zorg er dan voor dat je je goed voorbereid, zeker als je het spannend vindt om te solliciteren. Lees de vacature goed door en verdiep je in het bedrijf. Op die manier kun je in het gesprek laten blijken dat je oprecht geïnteresseerd bent. Ga bij jezelf na welke vragen er mogelijk gesteld worden en bedenk hoe jij je kwalificaties kunt toelichten met behulp van voorbeelden.

Conclusie

Als student in Amsterdam is het vaak niet lastig om een baan te vinden. Er zijn zat vacatures in Amsterdam. Je moet alleen uitblinken! Weet je hoe je een goede sollicitatiebrief opstelt en heb je een net cv? Dan duurt het vaak niet lang voordat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zorg dat je je goed voorbereid, en laat je niet uit het veld slaan als je een keer wordt afgewezen.
 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.