Skip to main content

Hoe overleef ik mijn eerste studiejaar?

Het is spannend, nieuwe studie, nieuwe mensen, nieuwe stad. Zeker de eerste weken en maanden is het even wennen. Maar met deze tips, slepen we je er zo doorheen.

Na je eindexamen komt eerst een tijd van ontspannen en bijkomen. Maar na de zomervakantie, moet je er toch echt aan geloven: je studie begint. Het kan best wel spannend zijn, ineens naar een nieuwe stad moeten, in een andere omgeving terecht komen en nieuwe mensen ontmoeten. De eerste weken of maanden van een nieuwe studiejaar kunnen best overweldigend zijn, maar desalniettemin ook ontzettend leuk.

Het is vooral belangrijk dat je goed op jezelf blijft letten tijdens je eerste maanden als student. Als je op kamers gaat heb je ineens heel veel vrijheid, er zijn heel veel nieuwe dingen om te ontdekken en nieuwe mensen om mee op stap te gaan. Maar het eerste studiejaar kan ook erg eenzaam voelen.

Studentenleven

Het kan fijn zijn om geleidelijk te gaan wennen aan je nieuwe omgeving en het studentenleven dat erbij komt kijken. Als je al even voor het begin van je nieuwe studie op kamers gaat, kun je om en om wat nachtjes thuis en op je nieuwe stekkie overnachten. Bovendien kun je dan een beetje wennen aan het op jezelf wonen en voor jezelf zorgen. Als je niet voor het begin van je studie op kamers gaat, kun je in de weekenden nog lekker teruggaan naar huis om alle nieuwe indrukken even te verwerken.

Zorg voor afleiding

Het is verder een goed idee om ook in je nieuwe studentenstad voor afleiding te zorgen. Zo kun je lid worden van een studentenvereniging, zijn er voldoende baantjes te vinden waarbij je mensen kunt leren kennen of kan je lid worden van een nieuwe sport- of studievereniging. Op die manier leer je nieuwe mensen kennen en zal je minder snel eenzaam op je kamer zitten. Zorg er alleen wel voor dat je niet overboord gaat: er bestaat ook zoiets als te veel nevenactiviteiten. Zeker in het geval dat je studie eronder begint te lijden.

Creëer regelmaat

Een van de beste dingen die je kunt doen wanneer je begint met je studie, is zorgen dat je een regelmaat ontwikkeld. Kies vaste momenten om te studeren, te sporten, maar ook zeker avonden om lekker met je nieuwe vrienden te chillen. Plan bijvoorbeeld elke vrijdagavond een filmavond in met je huisgenoten, ga zondagochtend een rondje rennen met studiemaatjes, bel elke dinsdagavond met je ouders: regelmaat geeft rust in je hoofd. Bovendien zorg je er zo voor dat je weet waar je aan toe bent.

Neem de tijd om te ontdekken

Doordat je ineens in een nieuwe omgeving zit, is het erg aantrekkelijk om meteen alles te willen ervaren en doen. Maar het is minstens zo leuk om wat langer de tijd te nemen om alle leuke restaurantjes, parken, studieverenigingen, cafés en uitgaansgelegenheden te ontdekken. Maak bijvoorbeeld een lijst van plekjes die je leuk lijken; en ga elke week een nieuwe plek ontdekken.

De laatste – en misschien wel belangrijkste - tip is om alles met mate te doen. Dompel je geleidelijk onder in je nieuwe omgeving, de nieuwe wereld waar je de komende jaren in gaat leven. Je studententijd duurt lang genoeg  en je hebt meer dan genoeg tijd om alle nieuwe dingen te ontdekken.

Teveel nieuwe indrukken kunnen ontzettend overweldigend zijn. Dus neem jezelf daartegen in bescherming. En voor je het weet, ben je halverwege je studiejaar en kijk je alweer uit naar de zomer. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.