Skip to main content

Hoe kies ik een gezondere afhaal- of bezorgmaaltijd?

Zelf koken is een stuk gezonder dan een bezorgmaaltijd (dat wist je vast zelf al). Ik begrijp het helemaal als er wordt besloten om eens een dagje niet te koken. Soms mag je jezelf eens verwennen. Zou het niet fijn zijn als je kunt genieten en een gezonde keuze kunt maken, tegelijkertijd!? Lees hieronder een aantal gezondere keuzes voor je afhaal- en bezorgmaaltijden. Nee, helaas Vegan Junk Food Bar staat er niet tussen. Dat iets vegan is, betekent niet per se dat het gezond is (helaas).

SLA

SLA is een biologische saladebar. Sla verkoopt onder andere salades, bowls en smoothies. Het menu wordt aangepast aan het jaargetijde. De voedingswaarde van de maaltijden is te downloaden op de website. De huidige maaltijden bevatten tussen de 400 en 550 kcal. Hierdoor kun je het beste deze maaltijd nemen als avondeten.

Stewart & Sally

De eigenaar van Stewart & Sally vond dat er in de huidige to-go aanbod te weinig gezonde keuzes waren. Hierop volgend werd Stewart & Sally geboren. Deze maaltijden worden samengesteld van verse voedzame ingrediënten. Daarnaast maken ze gebruik van seizoen groenten. Net als SLA heeft Stewart & Sally ook salade bowls. Je kan er zelfs een stoofpot eten. Daarnaast kan je er maaltijden van verschillende culturen eten, bijvoorbeeld een curry of Gado Gado. Ook kan jij jouw eigen maaltijd samenstellen met bijvoorbeeld quinoa en linzen, bruine rijst of couscous salade.

Poke Perfect

Je hebt vast wel eens gehoord van een Poke bowl. Oorspronkelijk is het een kom met sushi rijst, rauwe vis en andere ingrediënten. De vis kan vervangen worden door verschillende vegetarische vervangers, zoals tofu. Poke Perfect heeft een groot aanbod van verschillende Poke bowls. Een poke bowl kan erg gezond zijn, omdat het vaak vol met verse groenten zit. Maar helaas maken de sauzen maken het iets minder gezond en heeft de rijst veel calorieën. Kies daarom liever niet een grote portie, maar een kleine. Een poke bowl kan je het beste eten als avondeten.

Hartbiet

Sorry voor de vleesliefhebbers onder ons maar Hartbiet heeft alleen vegetarische en vegan gerechten. De gerechten zijn gemaakt van zoveel mogelijk biologische, lokale en seizoensgebonden producten. Helaas kun je niet eten van de menukaart bestellen of afhalen. Wel kan je een vegetarische of veganistische Bietbox bestellen bij Hartbiet. De veganistische box bevat een salade, haverreep en een sapje. De vegetarische box bevat een wrap, banenbrood en een sapje.

Tips voor andere afhaal- en bezorgmaaltijden

  • Wil je een andere afhaal- of bezorgmaaltijden eten? Dan heb ik aantal tips voor je om een gezondere keuze te maken.
  • Veel afhaal- en bezorgmaaltijden zijn vaak groter dan een eenpersoonsportie. Schep daarom een portie op een normaal bord. Bewaar de rest van de maaltijd voor de volgende dag. Aziatische gerechten bevatten vaak veel olie. Als je niet te veel calorieën wilt binnenkrijgen, kan je beter voor een kleinere portie kiezen dan je gewend bent.
  • Kies een gerecht met mager vlees of een vleesvervanger, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, ei, tempé.
  • Kies liever geen brood bij je maaltijd, hiervan eet je namelijk snel te veel.
  • Sla maaltijden met room liever over.

Hopelijk kan jij nu zonder schuldgevoel genieten van jouw maaltijd. Houd de 80/20 regel voor gezond eten in je gedachten (80% gezond, 20% ongezond). Ongezond eten mag dus. Daarom mag jij ook wel eens kiezen voor een minder gezonde afhaal- of bezorgmaaltijd. Als je iets bewust doet, hoef jij je niet schuldig te voelen. Wil je toch liever zelf koken? Ik schreef een blog over gezond en gevarieerd avondeten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.