Skip to main content

Hoe is het om voorzitter te zijn van de Amsterdamse Studentenvakbond (ASVA)?

Hoe is het om een bestuursjaar te doen bij een studentenvereniging? Laura is blogger bij AmsterdamStudentenstad en ging op onderzoek uit. Met vandaag een interview met Emma Fuchs (22) die theaterwetenschap studeert en voorzitter is van de Amsterdamse studentenvakbond (ASVA).

Waar staat ASVA volgens jou voor?

ASVA staat voor rechtvaardigheid voor de Amsterdamse student. ASVA focust zich op het leven van de individuele student en op de grote onderwijsinstellingen als overkoepelend geheel. Alle medewerkers van ASVA zijn studenten en weten als geen ander welke thema’s studenten dwars zitten. ASVA zet zich in voor deze thema’s om voor verbetering te zorgen.

Hoe ben je voorzitter geworden bij ASVA?

Eigenlijk was het helemaal niet mijn doel om voorzitter te worden. Ik heb eerst gesolliciteerd op de functie van penningmeester, omdat ik daar al ervaring mee had. Zo ben ik begonnen met een bestuursfunctie tijdens mijn eerste jaar (!) in mijn eigen studievereniging (Nieuwe Doelen van de studie Theaterwetenschap) en daarna werd ik penningmeester van de faculteitsvereniging van de geesteswetenschappen. Ik was dan ook van plan te gaan studeren zonder een bestuursjaar. Alleen toen werd ik benaderd door de oud-voorzitter van ASVA om een bestuursjaar bij ASVA te gaan doen. Tijdens de procedure kreeg ik er lucht van dat ze mij wel als voorzitter zagen zitten. Toen kreeg ik ook vertrouwen in mezelf, waardoor ik er helemaal voor ben gegaan.

Wat is jouw grootste motivatie geweest om voorzitter te worden bij een studentenvakbond?

Opkomen voor de belangen van studenten. Ondanks dat studenten mensen zijn die heel hard aan hun eigen toekomst werken, en daarbij ook de toekomst van de wereld, worden ze vaak niet heel erg serieus genomen door de mensen die keuzes maken over onderwijs. Daarnaast zijn wij door de komst van het leenstelsel ook een generatie die het voor het eerst slechter heeft dan de generatie voor ons, dus het is nu extra belangrijk om van ons te laten horen.

Je bent inmiddels al een tijdje voorzitter, is het wat je verwacht had?

Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar met de kennis die ik nu heb kan ik zeggen dat elke dag echt totaal anders is. Zo spreek ik heel veel interessante mensen: van mensen uit de gemeenteraad van Amsterdam tot en met het FNV over een campagne tegen het leenstelsel. Ik leer er dan ook heel veel van. Het is tot nu toe wel iets waar ik heel veel energie uit haal en ook iets wat me veel voldoening geeft.

Als voorzitter ben je de eindverantwoordelijk voor de organisatie, ben je hier wel eens onzeker over?

Ja. Ik weet van mezelf dat ik best wel sterk uit de hoek kan komen en dat daarom bij andere mensen niet goed landt. Zo komen er dingen soms sterker, bozer of strenger uit mijn mond dan ik bedoelde, maar dit heb ik ook met familie of vrienden. Tijdens zo’n bestuursjaar word je er alleen wel wat meer mee geconfronteerd, waardoor het je wel tot nadenken zet haha.

Wat zou je graag aan het einde van het jaar willen bereiken?

Toen ik net begon zei ik: ik wil dat het leven van de Amsterdamse student aan het eind van mijn bestuursjaar beter is dan toen ik aan mijn bestuursjaar begon. Ik wil verder gewoon heel hard gaan schoppen tegen het leenstelsel. Dus vanuit Amsterdam wil ik zoveel mogelijk druk uitoefenen op Den Haag zodat heel Amsterdam en omstreken zich aangesproken voelt om actie te ondernemen tegen het leenstelsel.

Hoe zorg jij ervoor dat iedere Amsterdamse student zich kan identificeren met ASVA?

ASVA is een vakbond. Wij zijn er voor de Amsterdamse studenten en daarnaast wordt ASVA volledig gerund door studenten. Ik denk dat we ons identificeren door de stem van de Amsterdamse student te zijn, in plaats van erboven te staan. We helpen studenten met het vinden van een platform, grondstoffen en elkaar om dingen gedaan te krijgen.

Bedankt voor je tijd, Emma en succes met jouw mooie doelen!

Ben jij een (aankomende) student en ben je benieuwd naar deze - en andere - studentenverenigingen? Je leest er meer over op onze Amsterdamse studentenverenigingen-pagina!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.