Skip to main content

Hoe is het om lid te zijn van studentenvereniging SSRA?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Kas Veerkamp de praeses van SSRA.

Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Ik ben Kas Veerkamp en ben op het moment de Praeses Vereniging van Studentenvereniging SSRA. Als Praeses ben je het aanspreekpunt voor de vereniging en daarnaast ook voorzitter van het bestuur. Uiteindelijk ben jij degene die ervoor zorgt dat het Algemeen Bestuur goed functioneert.

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren. Hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Wanneer het goed voelt. Dit klinkt heel afgezaagd maar dit is toch voor iedereen anders. Ik ben zelf meteen lid geworden bij een vereniging omdat ik weinig mensen in Amsterdam kende en op zoek was naar een huis. Een vereniging is een plek waar je snel veel mensen leert kennen en zorgt voor een bepaalde continuïteit in het studentenleven. De Amsterdamse Kamer voor Verenigingen heeft een prachtige site, lidwordeninamsterdam.nl. Hier staat veel informatie op over de verschillende verenigingen, het inschrijven kan vaak via de site van de vereniging.

Ingeschreven en dan? Hebben jullie een ontgroening?

Na je inschrijving krijg je van onze ab Actis een email waarin alle nodige informatie staat. Bij ons begint de ‘’ontgroening’’ met een weekend weg. Tijdens dit weekend leer je alle belangrijke dingen over SSRA en dit weekend heeft een licht ontgroenend karakter, uiteraard is er ten alle tijden een EHBO’er en vertrouwenspersoon aanwezig die de volmacht heeft om beslissingen te maken omtrent wat wel en niet kan.
Na het weekend hebben we nog drie weken waarbij je de disputen leert kennen. Het leren kennen van de disputen is denk ik een van de leukste periodes uit je lidmaatschap. Alle disputen willen immers ook graag jou leren kennen en willen een leuke lichting binnen halen. Het is qua tijd wel zwaar maar gelukkig wel heel leuk. Daarna begint de dispuutsontgroening die voor elk dispuut anders is.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Bij ons betaal je eenmaal het inschrijfgeld van €55,- daarna heb je nog de jaarlijkse contributie van €120,-. Als laatste vragen wij de eerstejaars van de vereniging een werkactie te doen. Dit houd in dat je via een uitzendbureau 24 uur werkt voor de vereniging. Wij vragen dit zodat we de contributie laag kunnen houden en iedereen van de vereniging heeft dit gedaan.

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…? Wat hebben jullie en wat is het precies?

Ja dat zijn allemaal wel echte studententermen. Wij hebben een eigen sociëteit aan de Leidsegracht, dit is ons eigen pand en de plaats waar wij borrelen. Daarnaast werken wij met een Dispuutsysteem, als je lid wordt ga je bij een van de 12 disputen, een groep mensen uit verschillende jaren met wie je vaak activiteiten onderneemt.
Een ander niet geheel onbelangrijk woord is bij ons het woord KEMA, dit staat voor kennismaker. Aan het begin van de ontgroening begin je met kennismaken met de vereniging dus vandaar deze benaming.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Veel geluk hebben en hopen dat er een plekje vrijkomt. Vaak zijn het de ouderejaars die in de verenigingshuizen wonen, als zij weg gaan komt er weer een plekje vrij voor een jongerejaars.

Heb je verenigingsverplichtingen?

Vooral in het eerste jaar heb je een aantal verplichtingen zoals de bovengenoemde werkactie. De jaren daarna ben je gewoon lid en elk lid wordt gelijk behandeld. Het is bij ons niet zo dat wanneer je bij een bepaald dispuut zit je bij voorbaat minder goed behandeld wordt. Qua verplichtingen kun je dan ook zelf kiezen hoe intensief je het verder voor jezelf maakt, ga je veel commissies doen dan is het drukker maar ook leuker in mijn ogen.

Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Absoluut, de vereniging helpt juist bij je studie. Doordat onze vereniging zo divers is, is er altijd wel iemand die dezelfde studie doet als jij. Vaak is het zo dat mensen samen gaan studeren of zelfs op de sociëteit het nog even hebben over opdrachten ed.

Verenigingskleding: heb je dat en hoe kom je daaraan?

Ja, wij hebben verenigingskleding. Echter prefereren mensen vaak hun dispuutskleding maar als we naar een extern feest gaan doet men wel de verenigingskleding aan. Op het moment dat je kennismakingstijd voorbij is ben je volwaardig lid en kun je deze aanschaffen bij het Algemeen Bestuur.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daarin en wat doen zij?

Wij hebben een Algemeen Bestuur wat fulltime aan de slag is. Met zijn vijven houden wij een heel jaar lang de vereniging draaiende. Dit gaat van het bestellen van de drank, tot onderhandelingen met acquisitiepartners tot grote congressen bijwonen. Daarnaast sturen wij ook de commissies en de besturen die de bar en keuken runnen aan, oftewel we hebben binnen de vereniging overal wel een vingertje in de pap. Je kunt het denk ik het beste zien als een soort klein bedrijf.

Hoe kom je in het bestuur?

Door veel commissies en besturen te doen, oftewel je inzetten voor de vereniging. Daarna wordt er een formateur gekozen door het oude bestuur die op zoek gaat naar geschikte kandidaten. Als je wordt gevraagd door de formateur moet je daarna nog solliciteren bij de Raad van toezicht en het oude bestuur.

Is de praeses/voorzitter echt de grote baas?

Uiteindelijk is het bestuur samen de baas, we nemen samen de beslissingen en bepalen samen ons beleid. Wel geef je daar als praeses natuurlijk sturing aan en zoals eerder gezegd ben ik ook de voorzitter van het hele bestuur.

Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel?

Ik denk dat dat bij ons gelukkig wel mee valt, misschien is het een studentendingentje om voor een bepaalde haarstijl te kiezen.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

In mijn ogen is lid worden bij een vereniging een van de beste keuzes die een student kan maken. Naast dat je heel snel veel nieuwe mensen en de stad goed leert kennen geeft het ook veel ruimte voor zelfontwikkeling. Ik heb nu in de jaren dat ik bij de vereniging zoveel dingen geleerd die ik bij mijn studie nooit zou leren. Daarnaast zorgt het in mijn ogen voor een verbetering van je sociale vaardigheden, doordat je veel verschillende soorten mensen leert kennen leer je idealen van anderen te accepteren en te begrijpen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.