Skip to main content

Hoe gebruik je openbare wifi-netwerken veilig?

We kennen het allemaal wel: je databundel is bijna op of je moet onderweg echt nog even iets doen voor je studie. Gelukkig heb je tegenwoordig bijna overal openbare wifi-netwerken die je gratis kunt gebruiken. Op de uni, als je een koffietje drinkt in een cafeetje, in het hotel als je op vakantie bent en zelfs als je in de trein naar je ouders zit. Maar wist je dat er allerlei risico’s kleven aan het gebruik van gratis openbare wifi-netwerken? Wij vertellen je waar je op moet letten en hoe je openbare wifi-netwerken veilig gebruikt!

Wat zijn de risico’s van openbare wifi-netwerken?

Bij openbare wifi-netwerken is geen verificatie nodig. Je kunt het gratis gebruiken zonder in te loggen of de inlogcode is makkelijk verkrijgbaar en voor alle gebruikers hetzelfde. Dit is natuurlijk superhandig als je buiten de deur internet wilt gebruiken. Het is gratis en kost je weinig moeite om verbinding te maken met het openbare wifi-netwerk. Maar dit maakt het ook juist aantrekkelijk voor hackers. Zij kunnen via het openbare wifi-netwerk gemakkelijk toegang krijgen tot openbare apparaten en alle informatie die jij naar het internet verzendt onderscheppen. Denk aan persoonsgegevens, wachtwoorden en zelfs je bankgegevens!

Tips: openbare wifi-netwerken veilig gebruiken

Gelukkig zijn er genoeg maatregelen om je gegevens te beveiligen. Zo kun je toch op een veilige manier gebruikmaken van openbare wifi-netwerken. Wij geven je hieronder tips.

1. Gebruik een VPN

VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN is eigenlijk een soort tunnel die je tussen jouw apparaat en het netwerk plaatst. De VPN versleutelt je gegevens. Als een hacker zich tussen jou en het verbindingspunt positioneert, zijn jouw gegevens dus wel beveiligd. Hackers zoeken vaak makkelijke slachtoffers en willen geen tijd verdoen met het ontsleutelen van jouw gegevens. Ze zullen de gestolen gegevens hierdoor minder snel gebruiken. Met een VPN kun je dus gewoon zonder zorgen studeren op gezellige openbare plekken!

2. Schakel wifi uit als je het niet nodig hebt

Gebruik openbare netwerken alleen als je echt niet zonder het internet kunt. Ga je tussendoor aan een Word- of Excel-bestand werken? Schakel wifi dan uit. Zelfs als je geen verbinding maakt met het netwerk, verzendt je apparaat gegevens naar alle netwerken in de buurt. Neem dus het zekere voor het onzekere als je op een openbaar wifi-netwerk zit!

3. Vul zo min mogelijk privégegevens is

Internetcriminelen kunnen gemakkelijk bij je gegevens als je een onveilig wifi-netwerk gebruikt. Het is daarom verstandig om zo weinig mogelijk privégegevens in te vullen als je op een openbaar wifi-netwerk zit. Wacht dus even met het inloggen op je socials tot je thuis bent, vul geen belangrijke online formulieren in en wacht met internetbankieren tot je op een veilig netwerk zit.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.