Skip to main content

Hoe blijf jij gezond tijdens de coronacrisis?

Bij het woord ‘gezondheid’ denken veel mensen aan gezond eten en bewegen. Toch is je mentale gezondheid ook een onderdeel van welzijn. De coronacrisis kan een negatieve invloed hebben op al deze onderdelen. Terwijl het juist nu belangrijk is om gezond te zijn. Hoe fitter je bent, hoe minder groot de kans is dat je ziek wordt. In deze blog heb ik een aantal tips op een rijtje gezet zodat je optimaal aan je gezondheid kunt werken.

Voeding

Als je elke dag thuis bent, kan het soms lastig zijn om gezond te eten. Misschien ben je wel zo’n persoon die last krijgt van verveelhonger. Voordat je het weet is die zak paprikachips leeg. Deze tips kunnen jou helpen om gezond te blijven eten:

  • Als je last krijgt van verveelhonger, zoek dan afleiding. Ga bijvoorbeeld een korte wandeling maken, iemand bellen of een spelletje spelen.
  • Eet snacks in porties.
  • Eet onder andere je chips niet uit een zak, maar vul een schaaltje met chips. Leg de zak chips dan weer uit het zicht. Hierdoor heb je minder de verleiding om meer te pakken.
  • Eet bewust. Als je meerdere dingen tegelijkertijd doet, heb je minder snel het gevoel dat je vol zit. Ook duurt het ongeveer 20 minuten voordat je voelt dat je vol zit.
  • Ga nooit met honger boodschappen doen.
  • Laat je inspireren door de Eetwissel van het Voedingscentrum. Door kleine eetwissels te maken leer je langzaam een gezonder voedingspatroon aan.
  • Experimenteer met koken. Probeer de gezonde variant van je favoriete fastfood gerecht. Je kunt bijvoorbeeld een gezonde kapsalon of burger met groentefrietjes maken.

Beweging

Beweging houd je mentaal en fysiek gezond. Het zorgt ook voor een beter humeur. Hieronder heb ik een aantal tips op een rijtje gezet om voldoende te bewegen.

1. Plan beweegmomenten in tijdens je werk/studie. Dit zorgt ervoor dat je gefocust en gemotiveerd blijft.

2. Probeer eens een van de sportieve activiteiten die je thuis kunt doen!

3. Begin je dag fris en fruitig met een (lichte) sportieve activiteit.

Mentaal

Constant thuis zitten kan een negatief effect hebben op je humeur. Jij maakt immers minder dingen mee en hebt minder sociale contacten. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet om toch mentaal fit te blijven:

  • Zorg voor structuur in je dag.
  • Maak een globale planning en stel jezelf korte termijndoelen.
  • Plan activiteiten in waar jij een ding tegelijkertijd doet. Bijvoorbeeld muziek luisteren of doe een meditatiesessie.
  • Beperk je schermtijd. Gebruik deze tijd voor een hobby waar jij eerst nooit tijd voor hebt.
  • Neem ook de tijd om te lummelen. Lummelen betekent letterlijk niets doen. Als je te weinig rust neemt, heeft dit een negatief effect op je vermogen om na te denken en te fantaseren. Door genoeg rust te nemen, wordt je dus creatiever. Ook heeft het een positief effect op je humeur.

Daarnaast moeten we tegenwoordig zoveel mogelijk thuiswerken en studeren. Voel je je al schuldig als je een half uurtje iets anders gaat doen? Ga je deze tijd dan ruimschoots inhalen en nog meer je best doen? Dan heb je misschien last van overpresteren. Als je perfectionistisch bent of graag de controle hebt, ben je hier extra gevoelig voor. Hierbij een aantal tips om te voorkomen dat je gaat overpresteren.

  • Maak goede afspraken met je werkgever/studiemaatje over welke taken je gaat afronden.
  • Maak een planning. Voor het maken van een goede planning, check je deze handige apps.
  • Neem elk uur vijf minuten pauze. Nee, voel je niet schuldig! Zie dit als een vervanging voor je vaste kletsmomentjes tijdens je werk of lessen.
  • Plan niet de hele dag online meetings in.

Meetings in het algemeen vragen veel energie, online meetings helemaal. Vaak wordt er door elkaar gepraat en het staren naar een scherm is niet goed voor je. Zorg ervoor dat je elke dag een paar uren blokt om voor jezelf aan de slag te gaan. Als je toch veel meetings moet inplannen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om dit te doen met alleen audio en zonder scherm. Dit geeft je ogen wat rust.

Dit zijn bij elkaar heel veel tips. Als jij gezonder wilt worden, hoef je niet alles in een keer te doen. Het werkt juist beter als je stap voor stap je levensstijl gaat veranderen. Kies daarom een of twee tips uit waar je mee aan de slag gaat. Succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.