Skip to main content

Hoe begin je aan je scriptie?

Je zit in de laatste fase van je afstudeertraject: de scriptie. Ik kan me voorstellen dat het superlastig is om een begin te maken aan je scriptie. Hoe moet je nou beginnen? Elke school en opleiding hebben ook weer andere regels als het gaat om scripties. In dit blog staan een paar algemene tips om je verder te helpen!

Onderwerp en probleemstelling

Een onderwerp kiezen is al lastig. Zorg dat je een onderwerp kiest waar een bedrijf iets aan heeft. Maar zorg er ook voor dat het onderwerp leuk en interessant is. Je moet namelijk een lange tijd bezig zijn met het onderwerp. Het is ook handig om een onderwerp te kiezen waar je al voorkennis van hebt.

Je onderwerp kan je afbakenen in een probleemstelling. Een probleemstelling is de centrale vraag van je onderzoek. Je gaat het antwoord op deze vraag zoeken tijdens het onderzoek. Het is handig om te kijken of je genoeg tijd hebt voor het onderzoek en of je alle benodigde informatie en/of materialen hebt.  Een probleemstelling kan je opsplitsen in deelvragen. Door antwoord te geven op de deelvragen krijg je uiteindelijk het antwoord op je probleemstelling.

Onderzoek: informatie verzamelen

Tijd voor onderzoek! Maak een zoekplan: waar kan ik informatie vinden? Welke internetsites, boeken en bronnen kan ik gebruiken voor het onderzoek? Bedenk ook welke methode je kan gebruiken. Is het handig om mensen te interviewen of een enquête uit te sturen? Bedenk ook of de informatie en methode(n) passen bij het onderzoek.

Scriptie (her)schrijven

Schrijf meerdere versies van je scriptie. De eerste versie kan je niet te al te kritisch schrijven. Daarna kan je je stukken herschrijven: let hierbij ook op taalgebruik, formulering en opbouw. Van school krijg je een beoordelingsformulier. Houdt deze aan! Gebruik dezelfde indelingen voor de hoofdstukken.

Laatste puntjes op de i

De laatste dingen die voor je scriptie moet doen: een samenvatting en inleiding schrijven. Vergeet niet om paginanummers in te voegen! Wel zo handig voor je inhoudsopgave… Laat jouw scriptie ook lezen door anderen. Zij kunnen nog misschien nuttige feedback geven. Spelling is soms nog een issue bij sommige studenten: laat dit onderdeel ook nakijken door een ander. Belangrijk: zorg voor een goede bronverwijzing in je scriptie! Je wilt natuurlijk niet zakken vanwege plagiaat of iets dergelijks. Als laatst kan je nog je lay-out van je scriptie in orde maken. Welke kleuren en lettertype(n) kan je bijvoorbeeld gebruiken?

Het schrijven van een scriptie is natuurlijk erg stressvol. Heb je nog een paar tips nodig om het schrijven van je scriptie vlekkeloos te laten verlopen? Dan hebben we hier nog een blog voor jou: ''How-to: je scriptie overleven!''. 

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.