Skip to main content

Het oude ACTA-gebouw

Op kamers in Amsterdam. Het is een droom van velen en voor mij eentje die uit is gekomen. Ik woon namelijk sinds maart in het oude ACTA-gebouw. De naam zegt het al. Het gebouw was vroeger in gebruik als leerschool voor tandheelkunde studenten. Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam is inmiddels verplaatst naar een hypermodern gebouw aan de Amsterdamse Zuidas. Wat doe je dan met een leegstaand flatgebouw in Slotervaart? Juist, je plaatst er wanhopige studenten in!

Je moet ertegen kunnen: een flatgebouw met alleen maar studenten. Waarschijnlijk denk je nu aan vieze keukens, ratten, kleine benauwde ruimtes en geluidsoverlast. Dit komt inderdaad aardig in de buurt. Maar voor mij was het alsnog liefde op het eerste gezicht. ACTA bestaat uit acht verdiepingen met elk vier ‘gangen’. Op mijn gang, 4.3, woon ik met zeventien mensen. Elke keer dat ik dit aantal noem vallen de monden open. Ik zei het al, je moet ertegen kunnen. Ik zie het meer als een woonkamer vol met vrienden en er zijn ook een heleboel voordelen van huisgenoten! We delen een grote woonkeuken en ook het sanitair. Dit laatste is ook echt geen probleem. Onze douches en toiletten worden ongetwijfeld vaker schoongemaakt dan bij jou thuis. Elke gang is anders. Verschillende soorten mensen en verschillende ruimtes. Zo vind je oude receptiedesks terug en is er zelfs een gang met een echte collegezaal als keuken. Het krijtbord staat er nog! Kortom, het is een grote gezellige rommelboel.

Leuke buren 

Het oude ACTA-gebouw heeft ook leuke buren. Voor de kunstzinnigen hebben we Broedplaats ACTA, waar werkstudio’s worden verhuurd. De eerste verdieping van ons gebouw is voor deze mensen gereserveerd. Voor alle ravers en nachtbrakers hebben wij een andere bekende buur: Radion. Deze club is een van de vier clubs in Amsterdam met een 24-uurs vergunning. Na een uit de hand gelopen feest kan je dus rollend naar huis. Overdag kan je hier terecht voor een hapje en een drankje in het café. 

Feesten

Het ACTA-gebouw staat bekend om zijn huisfeesten. Elk weekend is het weer raak. Een facebookevent wordt aangemaakt en mensen komen van overal en nergens om eens lekker te dansen in het donkere ACTA. Het gebouw heeft helaas een beetje een reputatie gekregen van drugshol. Je moet het ze meegeven, het gebouw is wel een beetje crackie. Graffiti op de muren en bierblikken op de grond. Maar don’t judge a book by its cover. Natuurlijk heb je altijd uitschieters, maar over het algemeen zijn we allemaal best beschaafd. Kom vooral een keertje langs op een van onze feestjes en bekijk het zelf. Overigens zijn er op het moment even geen feesten. Nadat er weer eens te veel was gesloopt, is er besloten om een feestverbod in te stellen. Lekker rustig ;).

Het gebouw is ook nog eens ideaal gelegen op tien minuten fietsen van het Vondelpark en twintig minuten van het Leidseplein. De tram, bus en metro stoppen voor de deur. Wat wil je nog meer? Dus als jij nog op zoek bent naar een stekje in Amsterdam dan kan je altijd komen hospiteren. Ben je op zoek naar een wat rustiger huis of een andere studentenkamer? Check dan onderstaande kameraanbieders:

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.