Skip to main content

Geld besparen doe je zo

Tijdens de studententijd is het heel hard werken. Niet alleen om die felbegeerde studiepunten binnen te harken, maar ook om te zorgen dat je een beetje leuk kunt leven! Elke bespaarde cent, is tijdens de studententijd goud waard! Zeker nu Ome Duo geen gratis geld meer uitdeelt, is studeren een duur geintje geworden. Het is niet voor niks dat veel studenten dus één of meerdere bijbaantjes hebben om hun studie – en bijbehorende leefgewoontes- te bekostigen. Hoewel hard werken altijd een goed idee is, loont het zich vaak ook de moeite om eens te kijken naar waar je zuurverdiende centjes eigenlijk allemaal naartoe gaan. Want grote kans dat je met wat kleine aanpassingen aardig wat geld kunt bespraken, bijvoorbeeld op je vaste lasten!

Toeslagen aanvragen

Eén van de makkelijkste manieren om wat extra inkomsten te krijgen, is door te checken of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Zorgtoeslag krijg je vanaf je 18e en die is bedoeld om (een deel van) je zorgverzekering mee te kunnen betalen. Maar als je op jezelf woont, dan heb je soms ook recht op andere toeslagen. Al eens gehoord van huurtoeslag? Als je niet te veel inkomen hebt, je huur niet te hoog is en je een zelfstandige woonruimte hebt, maak je grote kans! De eisen voor een zelfstandige woonruimte zijn helaas best coulant: je moet een eigen toegangsdeur hebben die op slot kan, een eigen keuken en wc. Voor sommige studentenhuizen wordt een uitzondering gemaakt! Op de website van de belastingdienst vind je een handige tool om te berekenen of, en hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen.

Spreid je lasten

Behalve meer geld binnenhalen, is het ook een goed idee om eens te kijken naar wat er allemaal uitgaat. Een goede manier om je uitgaven iets te verlagen, is door kosten te delen met vrienden, familie of huisgenoten. Zo is het goedkoper om bij streamingdiensten één groot account met meerdere mensen te delen, dan om allemaal een eigen abonnement te hebben. Dus deel vooral je Netflix, Disney Plus, Prime Video, enzovoorts met een groepje mensen. Maar ook Spotify heeft speciale abonnementen voor huishoudens. Tegenwoordig zijn er zelfs veel telecomaanbieders die goede aanbiedingen hebben voor huishoudens. Er wordt dan niet gevraagd of jullie allemaal familie zijn, alleen of jullie op hetzelfde adres wonen. Het kan zich dus de moeite lonen om met je huisgenoten samen te investeren in een gezamenlijk telefoonabonnement. Verdiep je in de voorwaarden, zoek een groep vrienden die mee willen doen en bespaar maandelijks flink wat geld!

Ga voor zilver

Het klinkt misschien wat vreemd, maar soms is het goed om niet per se het beste van het beste te willen. Zeker wanneer je in de supermarkt staat. Want hoewel het niet altijd opgaat, vaak is het B-merk, of zelfs het C-merk van vergelijkbare kwaliteit als het A-merk dat je nu vaak koopt. Een groot deel van het prijsverschil zit vaak in de marketing voor bepaalde merken. Dus je betaalt eigenlijk een soort van voor alle chips-reclames die zo irritant je YouTube-video onderbreken. Het vergt wel wat research om te achterhalen van welke producten je liever het A-merk hebt en bij welke producten het niet zoveel uitmaakt. Maar goed, het is vast geen straf om te ontdekken wat goede alternatieven zijn voor je favoriete chips, ijs of koffie, nietwaar? Zelf koop ik bijvoorbeeld hagelslag, yoghurt en pasta in huismerk. Net zo lekker!

Nog meer tips nodig over geld besparen, begrotingen maken en stufi? Neem dan vooral een kijkje op de pagina over geldzaken!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.