Skip to main content

Fijnstof in je studentenhuis

Dat studentenhuizen niet altijd even schoon zijn, wisten we natuurlijk al. De een is er beter in om de leefomgeving schoon en fris te houden dan de ander. Vooral studentenhuizen in Amsterdam zijn vaak nóg minder schoon dan studentenhuizen in andere steden van Nederland. Fijnstof kan een aandeel hebben in deze slechte leefomgeving. Wat is fijnstof en hoe kan je het oplossen?

Wat is fijnstof?

Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes die in de lucht zweven. Deze kunnen variëren in grootte, samenstelling en oorsprong. Fijnstof ontstaat door chemische reacties in de lucht en natuurlijke bronnen. Het wordt dus ook gecreëerd door de natuur, maar 80% van het fijnstof komt van de mensen. Bijvoorbeeld door de uitstoot van verkeerd, landbouw en industrie. Fijnstof die we zelf veroorzaken, blijft langer in de lucht dan fijnstof die ontstaat vanuit de natuur.

Gezondheidsklachten

Fijnstof is een stofje wat je niet ziet, maar er wel is. Doordat we in Nederland zo dicht op elkaar wonen en er veel industrie is, is de luchtkwaliteit in Nederland slechter dan in andere Europese landen. Hierdoor ontstaat er sneller fijnstof in de lucht. Op lange termijn is de blootstelling aan fijnstof gevaarlijk voor de gezondheid, al helemaal voor mensen met long- of hartklachten. Op lange termijn kan het binnen in huis de volgende klachten veroorzaken:

  • Benauwdheid
  • Luchtwegklachten
  • Astma
  • Bronchitis
  • Lagere productiviteit

Als je last krijgt van deze klachten, is het verstandig om te onderzoeken of het door fijnstof in huis komt. Zo kun je een betere en gezondere leefomgeving in je studentenhuis creëren. 

Fijnstof in huis

Maar hoe kan jij nou last hebben van fijnstof in je studentenhuis? Fijnstof kan ontstaan tijdens het koken, door houtkachels of tijdens het barbecueën. Maar ook als je studentenhuis dichtbij een industrieel gebied of langs een drukke weg in Amsterdam ligt, heb je meer kans op fijnstof in huis. Het kan dan ook geen kwaad om zelf maatregelen te nemen. Het plaatsen van een luchtreiniger of zorgen voor goede ventilatie kan helpen tegen fijnstof. Daarbij een leuke tip: plaats luchtzuiverende planten in je studentenhuis. Niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook leuk in je interieur!

Al met al is het dus belangrijker dan je denkt om je studentenhuis goed schoon te houden. Met deze vijf tips houd je je studentenhuis makkelijk schoon!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.