Skip to main content

Feit: toenemend drugsgebruik onder studenten

Drugs, een bekend begrip onder studenten. Steeds meer studenten bevinden zich in de wereld van drugs en dit leidt vaak tot overmatig gebruik en verslavingen. Waar het voor de coronacrisis nog veel draaide om lol, wordt er nu veel drugs gebruikt tegen verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens. Het gaat dan ook niet alleen om kwetsbare jongeren, maar ook studenten met een stabiele opvoeding of thuissituatie. Dit toenemende drugsgebruik onder studenten is een veelvoorkomend probleem.  

Oorzaken drugstoename

Sinds de coronacrisis grijpen steeds meer studenten naar drugs in de vorm van wiet of XTC. Ook vóór de crisis was drugs al een probleem onder studenten. Er werd veel gebruik gemaakt van drugs tijdens feestjes, om zo nog meer plezier te beleven. Op dit moment wordt er vooral naar drugs gegrepen, omdat studenten zich weer even ‘fijn’ willen voelen. Het gemis van sociaal contact zorgt voor eenzaamheid en die leegte wordt opgevuld door middel van drugs. Huisartsen melden dat er steeds meer studenten om hulp komen vragen voor hun depressieve gevoelens en ziekenhuizen melden dat er steeds meer opnames zijn vanwege harddrugsgebruik. Drugs moet in deze tijd voor studenten vooral een leegte opvullen. Helaas wordt deze leegte maar op de korte termijn gevuld en brengt het op lange termijn juist meer schade met zich mee.

Gevaren overmatig drugsgebruik

Er is al veel bekend over de gevolgen van wiet en XTC op zowel de korte als de lange termijn. Op de korte termijn zorgt drugs er voornamelijk voor dat je je weer even opgepept voelt. Op de lange termijn brengt het echter juist schade met zich mee. Cannabis verhoogt de kans op het ontwikkelen van psychotische episodes, vooral bij studenten die daar gevoelig voor zijn. Een psychotische episode is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit kwijt is. Het afkicken van wiet gaat dan ook gepaard met een hoop ontwenningsverschijnselen. Daarnaast veroorzaakt het roken van wiet longschade en XTC veroorzaakt schade aan de hersenen. Drugsgebruik in het algemeen zorgt ervoor dat je vermoeidheid, pijn en honger minder snel opmerkt. Dit kan het lichaam uitputten en de gevolgen hiervan zijn gewichtsverlies, oververmoeidheid en hoofdpijn. Als laatste beïnvloedt het drugsgebruik de cognitieve ontwikkeling en verminderen de prestaties in het dagelijkse leven zoals school of werk. 

Hulp bij verslaving

Ben of ken jij iemand die verslaafd is? Een afkickkliniek is de beste oplossing om te werken aan je verslaving. Hier werken professionals samen met jou aan een betere toekomst. Een andere stap die studenten zelf kunnen nemen is het proberen om het geluk niet uit drugs te halen, maar uit het dagelijkse leven. In tijden van de coronacrisis is dat lastig, maar het is belangrijk om vooral je sociale contacten nog goed te onderhouden. Online of fysiek. Doe daarnaast dagelijks dingen waar jij gelukkig van wordt zoals een hobby die je hebt of een fijne wandeling.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.