Skip to main content

Ergonomisch werken: 4 tips voor een gezonde studieplek

Heb jij ook altijd zo’n stijve nek na een dagje kantoor, thuis werken of studeren? Grote kans dat je niet ergonomisch genoeg werkt. Ergo- wat? Juist! Ergonomisch werken houdt in dat je werkt op een manier waarmee je lichamelijke klachten voorkomt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de juiste zithouding aan te houden en om je meubilair goed af te stellen.

De term ergonomisch werken nam in coronatijd enorm in populariteit toe, aangezien we allemaal verplicht waren onze werkuren thuis in te vullen. En laat al dat werken aan de
eettafel nou net niet al te best zijn voor je lichaamshouding! In deze blog geven wij je 4 tips voor het behoud van een gezonde studieplek, zodat je minder risico loopt om op den duur vervelende lichamelijke klachten te ontwikkelen.

Het juiste ergonomische meubilair

Ergonomisch werken kan niet zonder het juiste meubilair. Dat klinkt aardig logisch als je weet dat de meeste mensen op een gemiddelde werkdag zo’n 8 uur aan een bureau zitten. En dat is lang! Wanneer een juiste zithouding wordt tegengehouden door slecht ingesteld of gebrekkig meubilair, kunnen er op termijn flink wat lichamelijke klachten ontstaan. De eerste stap naar een ergonomische werkplek is dan ook je bureaustoel en bureau onder de loep te leggen.

Een ergonomisch bureau staat op een voor jou juist ingestelde werkhoogte en -afstand. In de praktijk houdt dit in dat jij je armen comfortabel kan laten rusten op het blad, niet te dicht bij je scherm zit, en idealiter je scherm ook op oogniveau hebt staan. Een ergonomische bureaustoel bevordert de juiste lichaamshouding nog net wat meer: deze stel je namelijk precies in naar jouw lengte en zithouding. Luxe uitvoeringen bewegen zelfs helemaal mee wanneer je je zithouding verandert!

Houding en beweging

Nog even over die houding: hou deze goed in de gaten, zelfs wanneer je over het nieuwste ergonomische meubilair beschikt! Idealiter staan je voeten stevig op de grond en maken je benen een hoek van 90 graden. Natuurlijk kan het voorkomen dat je na verloop van tijd wat naar voren begint te leunen (dat is namelijk gewoon super menselijk). De truc is om dit te leren herkennen. Maak er een gewoonte van om je houding te herpakken, ook al voelt dat onnatuurlijk.

Beweging is bovendien de sleutel tot succes bij een ergonomische werkplek. Voorkom dat je veel te lang achter elkaar in dezelfde houding zit, en sta ook gewoon af en toe op - ook al is het maar om even uit het raam te staren. Of je nu op kantoor of thuis werkt: elk half uur tot uur even opstaan om een rondje te lopen, koffie te halen of met een collega te praten voorkomt dat je lijf stijf wordt.

Je beeldscherm instellen

We weten allemaal dat langdurig staren naar een scherm absoluut niet bevorderlijk werkt voor onze ogen. Bijziendheid is niet voor niets explosief gegroeid sinds de opkomst van technologie! Zorg ervoor dat het blauwe licht van je scherm je niet te veel hindert door ten eerste de felheid van je scherm aan te passen, en ook niet te laat door te werken. Te veel blootstelling aan blauw licht kan namelijk je slaap drastisch beïnvloeden!

Water, water, water

Je werkhouding zit met al die nieuwe ergonomische accessoires en meubilair wel goed. Dan rest alleen nog de algemene zorg die je voor je lijf mag uitdragen tijdens je werkdag! Zorg ervoor dat je tijdens je werkdag genoeg water drinkt en gezonde maaltijden eet. De tendens is namelijk, begrijpelijkerwijs, maaltijden en drinken te vergeten wanneer we druk in de weer zijn. Terwijl genoeg water ervoor zorgt dat de afvalstoffen in je lijf goed kunnen worden afgevoerd, en je minder last krijgt van vocht in je benen. Bovendien bevordert het vele drinken ook weer die kleine wandelingetjes naar het toilet. Win-win!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.